7. TRAVNJA, METROPOLIS

'Shangai Gipsy' ususret Svjetskom danu Roma

21.03.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Ususret najvećem romskom prazniku, Svjetskom danu Roma 8. travnja, Romsko nacionalno vijeće u suradnji s Mediji-Akvizicijom organizira specijalnu projekciju slovenskog filma 'Shanghai Gypsy'

Projekcija filma 'Shangai Gypsy' održat će se u nedjelju 7. travnja s početkom u 19 sati u kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 17. Prije projekcije filma nastupit će i akademski romski glazbenici – Trio Mulić - koji će izvesti najpoznatije stare romske izvorne pjesme.

Slovenski film 'Shanghai Gypsy' dobitnik je više međunarodnih nagrada. Film govori o životu romske obitelji Mirga kroz četiri naraštaja. Priča je to o životu u romskom naselju Šangaj i vječnoj potrazi za srećom i ljubavi.

Glavni protagonisti filma članovi su romske obitelji Mirga. Lutvija Belmondo Mirga pripovijeda priču o četiri naraštaja. Belmondo je središnji lik filma, romski kralj koji je odlučio izgraditi svoje vlastito romsko selo. Naziva ga Šangaj. Belmondo za život zarađuje krijumčarenjem te njegova snaga i utjecaj rastu. Na svoju stranu pridobiva čak i lokalne političare i policiju, što ga čini nedodirljivim ruci zakona. Raspadom Jugoslavije krijumčarenje robe nadomješta krijumčarenje oružja, što počinje predstavljati prijetnju Belmondovu privatnom životu. Dijalozi u filmu snimljeni su na autentičnom romskom jeziku.

Redatelj filma je Marko Nabersnik, a glume Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Goran Navojec, Jasna Diklić, Bojan Emeršić Saša Petrović