TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Serija 'Na rubu' je neuspješna satira, ali svejedno smiješna

30.06.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Jeste li ikada, slušajući i gledajući o zbivanjima na međunarodnoj političkoj sceni, pomislili da iza svega toga stoje ljudi koji su ili pijani, ili napušeni, ili glupi, ili pak teški psihijatrijski slučajevi? Naravno da jeste. Nova HBO-ova humoristična serija 'Na rubu' gromoglasno vas uvjerava da ste u svim tim pretpostavkama - u pravu

HBO je ovoga ljeta zbilja vrijedna pčelica. Uz novu sezonu 'Pravog detektiva' i novi sportaški dramedy 'Igrači' izbacio je i novu komediju 'Na rubu', pokazujući ono što u televizijskim bijelim svjetovima svi već odavno znaju - da ljeto nije doba za bacanje svih četiriju bataka u zrak i prepuštanje televizijskih kanala isključivo reprizama poluzaboravljenih asova. Spoznaji će vjerojatno biti potrebno još koje desetljeće da dopre do ušiju i budžeta naših domaćih televizionara, ali u međuvremenu se oni među nama koji imaju taj kabelski paket mogu tješiti da taj trend možemo pratiti barem na domaćoj ispostavi HBO-a.

'Na rubu' je serija koja očito nastoji kapitalizirati uspjeh HBO-ove političke satire 'Potpredsjednica' i iako mi se nakon dvije prikazane epizode uglavnom svidjela, bojim se da joj upravo komponenta satire ne uspijeva. Dosta je toga smiješnog, apsurdnog i duhovitog u Rubu, ali ipak, političke satire tu nema ili je izražena ko lopatom, svim citatima i posvetama Kubrickovu 'Dr. Strangeloveu' unatoč (a vjerujte, prve su ih dvije epizode krcate).

O čemu je riječ? Naravno, o Bliskom istoku i Amerikancima. Tijekom vojnoga udara u Pakistanu, koji podiže potpuno sluđeni oficir tamošnje vojske, jedan niže rangirani službenik američkog veleposlanstva jedini je Amerikanac na službenoj dužnosti u toj zemlji koji ostaje 'na slobodi', odnosno na ulicama Islamabada. Riječ je o Alexu Talbotu, kojega glumi poznati komičar Jack Black, totalno neodgovornom bedaku koji se izvan ambasade nađe zato što s vozačem nabavlja žižu i zbog tog spleta okolnosti postane jedini 'terenski' kontakt budžovanima u Washingtonu. Drugi glavni lik jedan je od tih budžovana, državni sekretar Walter Larson (iznimno simpatičan i u odličnoj komičarskoj formi uhvaćen Tim Robbins), koji, unatoč tome što je visokorangirani dužnosnik američke administracije, dijeli brojne karakterne osobine i još mnogo gore navike s likom Jacka Blacka - pijanac je, kurvar, šmrkavac raznih stimulansa i generalno razvratnik. No osim što je takva, za dostojanstvenog sijedog gospodina u skupom odijelu svakako egzotična ličnost, Walter je ujedno i jedan od razumnijih pozitivaca u 'sobi za krizna stanja' američkog predsjednika, točnije, jedan od rijetkih prisutnih kojima je istinski stalo do očuvanja mira i rješavanja situacije diplomatskim putem. Treći lik iz čije perspektive promatramo krizne događaje jest mornarički borbeni pilot Zeke Tilson (Pablo Schreiber, domaćoj publici poznat kao Nick Sobotka iz serije 'Žica'), koji služi na američkom nosaču zrakoplova i ondje manjkave prihode dopunjava preprodajom legalnih narkotika kolegama (bivša žena mu je apotekarka). Zeke sa svojim kopilotom dobiva naredbu za borbeno djelovanje nad Pakistanom tijekom vojnoga udara, ali ta misija zbog brojnih razloga - od kojih je i jedan njegovo petljanje s lijekovima - ne ispada baš onako kako je zamišljena.

Najava za seriju 'Na rubu'


Iako za tvorcima serije 'Na rubu' (primjerice, za redateljem Jayom Roachem) stoje sjajna djela filmske političke satire kao što su 'Game Change' i 'The Campaign', pokušaj da se taj đir prenese u televizijsku seriju ovdje nije tako dobro uspio kao u slučaju Ianuccijeva remek-djela 'In the Loop' u njegovu TV oživotvorenju - 'Potpredsjednica'. Brinkovci se, prije svega, previše grče da bi bili satiričari - njihove su reference na tatu-matu svih satira iz rubrike 'pokušajmo izbjeći treći svjetski rat', Kubrickov 'Dr. Strangelove' pregrube i na razini tinejdžerskog prepričavanja fora uz grohotno smijanje i lupanje po ramenima. Njihov izbor jednoga od glavnih glumaca - Jacka Blacka - također ne ide u prilog fino nijansiranom sadržaju kakav je satira. Na kraju krajeva, i sam sadržaj - u kojemu se najveći naglasak doslovno stavlja na to da svijet na rub rata dovodi grupica luđaka, pijanaca, dilera i neodgovornih gulanfera daleko je više na tragu kuiš-ono-buraz-ne komedije negoli bilo kakve satire.

No u toj domeni 'Na rubu' funkcionira sasvim dobro. Prizori dvojice pilota na zadatku doista su urnebesni, Tim Robbins i njegova zahodsko-telefonska diplomacija beskrajno simpatični, a uspijete li nadići iritaciju Jackom Blackom (mene osobno pretjerano ne muči, ali znam da ga je popularno mrziti), zabavit će vas i njegovi susreti s dobrostojećom pakistanskom obitelji jednog od velposlaničkih vozača.

HBO doista je vrijedna pčelica ovoga ljeta, ali, ako se mene pita, adut s kojim igra ipak nije razvikani i zasad krajnje zbrčkani 'Pravi detektiv'. To bi mnogo prije moglo biti ovo malo, blentavo i zabavno ljetno osvježenje.