U KINIMA: 'STARCI'

Sandlerove 'staračke' ludorije zapravo i nisu grozne

17.07.2010 u 13:23

Bionic
Reading

Novu komediju Adama Sandlera američka je kritika sasjekla, no film je zapravo sasvim podnošljiv

Komedija ‘Starci’ uživa nimalo laskavu reputaciju jednog od najlošije ocijenjenih filmova ljetne kino sezone u SAD-u – najpoznatija internetska stranica za praćenje filmskih recenzija Rotten Tomatoes izmjerila je samo 10% pozitivnih kritika, a od aktualnih naslova lošije su prošli samo ‘Posljednji airbender’ M. Nighta Shyamalana (kod nas stiže početkom rujna) i ‘Šumska stvorenja’ s Brendanom Fraserom. Takva reakcija američkih kritičara ipak je malo pretjerana – iako zaista nije riječ o naročito dobrom filmu, stotinjak minuta provedenih u kinu uz ‘Starce’ zapravo prolazi manje-više bezbolno. Drugim riječima, umjesto čiste jedinice koju je dobio u Americi, korektna ocjena ovog filma ipak bi bila plus dva.

Foršpan 'Starci'

 

Starci iz naslova (primjereniji bi, doduše, bio doslovni prijevod ‘Odrasli’, kao ironični odmak od nezrelosti glavnih likova) petorica su četrdeset-i-nešto-godišnjaka, dobrih prijatelja još iz osnovne škole, koji se nakon dugo vremena okupljaju na sprovodu svoga košarkaškog trenera iz školskih dana, pod čijim su vodstvom osvojili neko regionalno prvenstvo. Lenny (Adam Sandler) u međuvremenu je postao vrlo uspješni holivudski agent i oženio prekrasnu modnu dizajnericu Roxanne (Salma Hayek, koja je sada svome imenu dodala i muževo prezime Pinault) s kojom ima troje iznimno razmažene djece – na primjer, kad klinci požele šalicu čokolade, pošalju SMS svojoj dadilji. Eric (Kevin James) suvlasnik je tvrtke za proizvodnju vrtnog namještaja, također ima vrlo zgodnu suprugu (Maria Belllo) koja, pak, još uvijek doji njihova 4-godišnjeg sina. Kurt (Chris Rock) postao je ‘kućanik’ – dok njegova supruga radi, on se brine za djecu i radi kućne poslove. Rob (Rob Schneider) za sobom ima nekoliko brakova sa znatno starijim ženama (njegova sadašnja supruga je u sedamdesetima). Naposljetku, Marcus (David Spade) jedini je iz grupe koji je ostao samac.

Njih petorica s obiteljima će provesti zajednički vikend u velikoj kući na jezeru, tijekom kojeg će se svi jako dobro zabaviti. Da, što se tiče zapleta, to je sve. ‘Starci’ zaista nisu više od niza manje ili više duhovitih humornih vinjeta, začinjenih s ponekom sentimentalnom scenom. Glavna ‘akcijska’ scena filma je odlazak pet obitelji u veliki kupališni centar, gdje se preko reda ubacuju na spuštanje vodenim toboganom. Ukratko, cjelina je zaista površna, ali u svemu tome ipak ima određenog šarma. Nakon što se naviknete na vrlo ležeran ritam događanja, film postaje sasvim ugodan za gledanje, tako da ni neke izrazito prizemne dosjetke zapravo nisu toliko antipatične kao u, recimo, Sandlerovim nedavnim ‘Pričama za laku noć’.

Nema sumnje, 'Starci' su definitivno korak natrag u Sandlerovoj karijeri u kojoj je u posljednje vrijeme bilo itekako svijetlih trenutaka - prije svega urnebesno zabavni 'Zohan je zakon' te ambiciozni, iako neujednačeni 'Komičari' (nije, naravno, nevažno primijetiti da je u oba spomenuta projekta autorski bio uključen današnji holivudski kralj komedije Judd Apatow). Riječ je, dakle, o filmu koji zaista ne morate pogledati, ali ako se ipak na to odlučite, vjerojatno vam neće biti krivo.