OTVORENJE FILMOMANIJE

Rujana Jeger: Zagrebu jako nedostaje art videoteka

28.01.2010 u 22:58

Bionic
Reading

Prvi dan Filmomanije doživio je kulminaciju filmovima 'Antikrist' i 'Bijela vrpca' koji su privukli izuzetno velik broj gledatelja, među kojima i spisateljicu i tportalovu blogericu Rujanu Jeger te suorganizatoricu Animafesta Danu Budisavljević

MAXtv-ova Filmomanija počela je u velikom stilu – gužvama u redu za kino i odličnim filmovima. Vrhunac dana bila je projekcija dvaju izuzetno hvaljenih i nagrađivanih filmova, 'Bijele vrpce' Michaela Hanekea i 'Antikrista' Larsa von Triera, koje je došao pogledati niz znanih i neznanih zaljubljenika u dobar film. Dvije od onih znanih, Rujana Jeger i Dana Budisavljević, porazgovarale su s nama o poziciji kvalitetnog filma u Zagrebu te nuždi za ilegalom i filmskim revijama poput Filmomanije.

     

Rujanu je na otvorenje Filmomanije prvenstveno privukla 'Bijela vrpca', koja se okitila mnogim nagradama, među kojima se ističe kanska Zlatna palma, a razlog se djelomično krije u činjenici da je s Michaelom Hanekeom 15 godina dijelila prostor stanovanja, Austriju.

Uz bečku vezu privukla ju je, jasno, žudnja za dobrim filmovima, koje, potiho nam je priznala, uglavnom gleda 'ilegalno', skidajući ih s interneta. Razlog je prozaičan – inače ne postoji drugi način (ili je to rijetkost) da se u Zagrebu pogleda film koji je ispred novčanog cilja postavio umjetnički. 

Problem bi riješila, smatra Rujana, jedna dobra art videoteka, što Zagrebu jako nedostaje.

Dana Budisavljević

U okupljanju dobrih filmova na jednom mjestu krije se vrijednost Filmomanije i filmskih festivala u Zagrebu i Hrvatskoj, istaknula je Dana, koja već nekoliko godina s Olinkom Višticom organizira Animafest.

Jasno, uz dobre filmove, takva događanja stvaraju odličnu atmosferu i festivalsku klimu, kakve ni na ovom MAXtv-ovom prazniku filma, sigurni smo, neće nedostajati.

Dodajmo, što su primijetile i naše sugovornice, da je Movieplex u Centru Kaptol prvi od takvih kina prepoznao važnost festivala te im sve više otvara vrata.

One koji su danas propustili prvi dan MAXtv-ove Revije dobrog filma podsjećamo da će svi filmovi igrati nekoliko puta, tako da još uvijek stignu pogledati sve što ih zanima. Također, u našim dnevnim vodičima imaju se priliku upoznati s filmovima koji su na rasporedu toga dana.