MULTIETNO ART NA TJEDNU IZRAELA

Rubinstein Klezmer Project u Muzeju Mimara

12.11.2012 u 14:04

Bionic
Reading

U okviru Tjedna Izraela hrvatskoj publici predstavit će se jedna od najzanimljivijih klezmer grupa današnjice – Rubinstein Klezmer Project – predvođena violinističkim virtuozom Ya'akovom Rubinsteinom! Ovaj fantastičan trio nastupit će 24. studenog u Muzeju Mimara s početkom u 20 sati

Iako se danas malo kulturno-glazbenih projekata može pohvaliti činjenicom kako im je internetska stranica bila metom napada hakera, to je s rubinsteinklezmerproject.com bio slučaj pa je ona direktno upućivala na web stranicu Lady Gage!?

No Rubinstein Klezmer Project daleko je više od toga! Čine ga Izraelac Ya'akov Rubinstein (violina), hrvatski židov Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos (glasovir) i Bošnjak Almir Mešković (harmonika). Sreli su se u Norveškoj 2010. godine, a počeli zajedno muzicirati u proljeće 2011, otkada svojom glazbom očaravaju publiku na mnogobrojnim gostovanjima diljem Europe i Skandinavije!


'Ovo može zvučati kao početak dobre šale ili u najgorem slučaju objava rata, ali srećom nije nijedno od to dvoje. Radi se o glazbenom putovanju tri prijatelja koji ispunjavaju vlastiti san i tu počinje priča o Rubinstein Klezmer Projectu', napisali su o sebi na svojim internetskim stranicama.

Svoju glazbu vole nazivati multietno art, jer predstavlja novi glazbeni pravac koji po prvi put kombinira stilske elemente istočnoeuropskog klezmera i srednjeeuropskih jidiš balada s elementima sefardskih romansa, balkanskog melosa i bosanskog sevdaha.

To je također vrlo hrabar glazbeni iskorak u klezmeru s obzirom na jedinstven spoj violine, harmonike i glasovira, osobito kada je riječ o tradicionalnoj židovskoj glazbi.

Zanimljivost vrijedna svake pozornosti je da će izvrsni Ya'akov Rubinstein 27. studenog u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti ekskluzivno zasvirati na raritetnoj violini KING GUARNERI, koja datira još iz 1735, a izradio ju je Giuseppe Guarneri del Gesù, najpoznatiji član glasovite obitelji graditelja violina!

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donacijom Zlatka Balokovića postala je vlasnicom Violine King koja je zbog svojih iznimnih umjetničkih karakteristika svrstana među devet najznačajnijih uradaka talijanskog graditelja violina.  Događaj je zatvorenog tipa, tj. samo za uzvanike Tjedna Izraela u Zagrebu.

Ulaznice za Rubinstein Klezmer Project od danas su u prodaji na blagajni Muzeja Mimara, u Židovskoj općini Zagreb Koncertnoj direkciji Zagreb, a mogu se kupiti i internetskim putem na entrio.hr po cijeni od 50 kuna ili 40 kuna za umirovljenike i studente!

Informacije o programu Tjedna Izraela potražite na tjedan izraela. org.
223564,223461,225185,224766