OPASNO NEVRIJEME

Prva večer Ultra festivala i službeno otkazana

15.07.2016 u 22:56

  • +30

Poklonici elektronske glazbe okupljaju se uoči Ultra Europe music festivala

Izvor: Cropix / Autor: Božidar Vukičević

Bionic
Reading

Početak četvrtog izdanja Ultra Europe Festivala u Splitu zbog jake bure na kraju je odgođen

U ime organizatora glasnogovornik Luka Jureško potvrdio je otkazivanje prvog dana Festivala zbog bure koja je puhala 74 km na sat i istaknuo da je sigurnost ipak na prvom mjestu. Druga i treća večer održat će se kao što je i planirano, dok ni sami organizatori ne znaju hoće li i kako nadoknaditi propuštenu prvu večer. Također, za sada nije poznato hoće li se posjetiteljima vratiti novac za ulaznice. Nakon definitivno otkazane prve večeri tisuće razočaranih posjetitelja sada se slijeva u centar Splitaželjni zabave i dobrog provoda-

 Grad i okolica prekrcani su turistima i po službenim informacijama popunjeno je 100 posto raspoloživog smještaja, odnosno oko 23 tisuće postelja u samom gradu. Dosta pogleda uprto je u nebo jer je u petak ujutro zapuhala snažna bura, temperatura je pala, a postoji i mogućnost kiše - no atmosfera na ulicama svejedno podsjeća na onu koju smo viđali u protekle tri godine. Osim što je ove godine još vidljiviji potpuni prometni kolaps.


'Sada i do sada uistinu nemamo nikakvih ozbiljnijih iskazanih prijetnji ili nešto što bi moglo sigurnosno ugroziti događaj. Naglašavam da je sada svakodnevno na neposrednom osiguranju angažirano negdje oko 850 ljudi plus redovite službe koje djeluju na tome, tako da uistinu mogu reći: ugodan i lijep provod u našem lijepom, osunčanom i sigurnom Splitu', rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić za Radio Dalmaciju.

Organizatori festivala skrivaju točan broj prodanih ulaznica, ali nema sumnje da će se na Poljudu večeras naći nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Gradske službe su u niskom startu: pojačane su ekipe na svim bolničkim hitnim prijemima, komunalni redari rade produljeno, radnici Čistoće čekaju zoru kako bi oprali desetke ulica oko stadiona, a dodatno ondje i na nekoliko lokacija u gradu dežuraju i vatrogasci. Gradski prijevoznik Promet pojačao je sve linije, a jedino u policiji ne otkrivaju konkretne podatke - no poznato je da se budžet osiguranja ovogodišnjeg festivala utrostručio.

Izdvojimo da će radnici komunalnih službi ove godine prikupljati plastičnu ambalažu koju će unovčiti i sredstva donirati centru 'Juraj Bonači', na trgu ispred kazališta čak će biti organizirani besplatni pregledi jetre i anonimna testiranja na hepatitis, svakog festivalskog dana od 19 do 22 sata. U danima neposredno uoči samog festivala nisu zabilježeni značajniji incidenti i intervencije se svode mahom na bizarnosti - pijane mladiće i djevojke koji spavaju na plažama i u parkovima, ili neobičan događaj, u četvrtak u cik zore tri potpuno razgolićena mladića zatečena su kako obljubljuju rasvjetni stup. Ovaj put doprinos je dala i Crkva koja je za duhovnu okrepu otvorila svoja vrata u nekoliko crkava u središtu grada i javno pozvala partijanere da navrate pomoliti se.

Trodnevni spektakl na Poljudu trajat će u petak, subotu i nedjelju do pet sati ujutro, nakon čega se festival nastavlja na Braču, Hvaru i Visu