TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Pripremite se - ove omiljene serije uskoro nam se vraćaju!

19.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Sivi dani između novogodišnjih blagdana i početka proljeća najčešće čovjeka nadahnjuju samo na spavanje ili lupanje glavom o zid šupe, no u velikom, boljem televizijskom svijetu pobrinuli su se za nas. Od sada pa do proljeća počinju, naime, nove sezone velikog broja stranih TV-serija, pa ako imate pristup tom velikom i boljem televizijskom svijetu, podsjećamo vas na neke od naših favorita

BROAD CITY, 2. sezona, Comedy Central, od 14. siječnja

Prvo jedna humoristična serija. Skoro sam napisala sitcom, ali bogovi komedije vjerojatno bi mi munjom ošinuli tipkovnicu jer se u TV svijetu sitcom sad već smatra formulaičnim žanrom, sadržavao on nasnimljeni smijeh ili ne i bio snimljen jednom ili više kamera. 'Broad City' nikako nije sitcom, iako izvlači komediju iz situacija, komično prikazuje vinjete iz života dvije mlade Njujorčanke koje u suludom gradu nastoje... uf, sad sam skoro napisala odrasti, a to bi bila jednaka pogreška onome sa sitcomom. Ilana i Abby trude se u New Yorku preživjeti i to bi umnogome možda bilo i tragično da nisu lude ko kupus i da istoimene glumice koje ih igraju nisu iznikle iz improvizacijsko-skečerske komičarske škole Upright Citizens Brigade, među čijim je istaknutim polaznicima, primjerice, i Amy Poehler iz 'Parks and Recreation'. Cure iz 'Broad Cityja' ne trude se biti dopadljive - često su pijane, napušene, neuredne, vulgarne, promatraju muškarce seksistički i objektifikacijski, nemaju stida ni granica... i priznajem da se na njihovu komediju katkad malo teže naviknuti. No jednom kad se zakačite, nećete propustiti ni drugu sezonu.

Najava druge sezone serije 'Broad City'

THE AMERICANS, 3. sezona, FX, od 28. siječnja

Jedna od najboljih dramskih serija na američkim televizijama nakon izuzetno je uspješne prve sezone začepila usta svim kritičarima koji su strepili da će u drugoj sezoni sve sprčkat baš kao i 'Homeland'. Priču o dvoje sovjetskih špijuna, Philipu i Elizabeth Jennings (Matthew Rhys i Keri Russel), koji su u doba hladnog rata ubačeni u američku svakodnevnicu kao najobičniji bračni par, ali im se onda previše približe američki 'kolege' - tvorci su serije u drugoj sezoni podigli na još višu razinu. Već nam je u prvoj sezoni, naime, bilo jasno da najzanimljiviji dio ove drame nisu špijunska nadmudrivanja, nego bračna dinamika dvoje ljudi koji su u braku i roditeljstvu završili samo zato što su u službi domovine, a u drugoj sezoni je to još produbljeno i prošireno. Naravno, kritičari ne prestaju strepiti i boje se da će serija možda u trećoj sezoni kiksnuti, no mi je svejedno s nestrpljenjem očekujemo.

Promo za treću sezonu Amerikanaca


SUITS, nastavak 4. sezone, USA Network, 28. veljače

Istodobno s 'Amerikancima' na male se ekrane s nastavkom 4. sezone vraćaju i njujorški odvjetnici i oni koji se tako osjećaju, pa od kraja siječnja možete ponovno pratiti seriju 'Suits'. Nije to najbolja pravnička serija koja se trenutačno vrti na američkim kanalima (to bi bila 'Dobra žena', ali njezinu novu sezonu možete pratiti još od jeseni), ali momci u odijelima dosta se dobro snalaze u onome što najbolje znaju. Prvi dio četvrte sezone sezona imao je, kako su njezini tvorci izjavljivali po medijima, politiku uvođenja više seksa i romanse i priču, za što ne znam je li seriji pomoglo, ali nije je uništilo, a sad, kako će biti u nastavku - živi bili pa vidjeli.

Izbor najboljih scena iz serije 'Suits'




KUĆA KARATA, 3. sezona, Netflix, 27. veljače

Krajem veljače vraća nam se i Frank Underwood, planetarno popularan i omiljeni vošingtonski manipulator koji, iako na vrhu svijeta, stalno ima svu silu problema s neposlušnima, ali i onima koji su preslični njemu. 'Kuća karata' jedna je od najpopularnijih TV-serija trenutačno u televizijskom svijetu, i iako moram piznati da nisam preveliki fan, mora joj se priznati ubilačka glumačka ekipa (kad ti se Kevin Spacey kao Frank obrati kameri, na trenutak zaboraviš gdje si i pobojiš se nisi li mu nešto skrivio jer ako jesi, kukala ti nana) i zavodljiva fabula u kojoj stalno sjediš na rubu stolca i čekaš što će Zli Predsjednik sljedeće smisliti na svojem putu u središte moći. Kritičari diljem svijeta uglavnom se slažu da je serija od udarne prve sezone izgubila podosta na sirovosti i uvjerljivosti te da sada u svojem prikazu zločestih političara katkad djeluje karikaturalno, ali mi smo iz Hrvatske, nama to sigurno neće biti tako.

Foršpan za treću sezonu 'Kuće karata'

I taman kada uz ove serije izdržite najgluplje i najsivije zimske dane, proljeće će vas iza ugla pogoditi komičarskom ciglom u glavu. 17. ožujka na Yahoo! Screen vraća se 'Community', nekada legendarna humoristična serija s kult-sljedbom koja je u posljednje vrijeme uvelike varirala u kvaliteti, posebice u četvrtoj sezoni, kada ju je bio napustio njezin tvorac i guru Dan Harmon. NBC je prošle godine i otkazao daljnju suradnju ekipi 'Communityja', ali su se ovi brzo snašli s Yahooom pa će fanovski povik: 'Šest sezona i film' definitivno dobiti i svoje oživotvorenje. Dan Harmon priča i o daljnjim sezonama, ali pogledajmo prvo kako je svoje luzere s više škole proveo kroz šestu sezonu, a onda ćemo vidjeti sve ostalo.

Najava šeste sezone serije 'Community'

...a već debelo u proljetnoj peludi, 12. travnja na HBO stiže druga sezona serije 'SILICON VALLEY', jedne od najboljih humorističnih serija prošle godine i velikog uspjeha Mikea Judgea. Svi smo tužni što u drugoj sezoni neće biti jednog od najboljih likova, Petera Gregoryja, jer je glumac koji ga je fantastično utjelovio, Christopher Evan Welch, preminuo nekoliko mjeseci prije premijere prve sezone, ali osobno duboko vjerujem da u ovoj seriji i s preostalom ekipom još ima 'mesa' za odličnu zabavu. Dočekaje zato proljeće sa 'Silicijskom dolinom', a ako je dosad niste gledali, imate vremena do travnja, nećete zažaliti.