'LOVE ME DO'

Prije 50 godina Beatlesi objavili prvi singl

05.10.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Točno prije 50 godina, 5. listopada 1962. godine, najveći bend svih vremena potiho je koraknuo na glazbenu scenu

Na današnji dan 1962. godine Beatlesi su u Liverpoolu objavili svoj prvi singl, 'Love Me Do'. Tom objavom nepovratno su izmijenili svijet glazbe, ali i svijet u cjelini, budući da se upravo taj trenutak označava početkom ludih i prevratničkih 60-ih. Iako će vrijeme pokazati da je riječ o početku glazbene i inih revolucija, objavljivanje 'Love Me Do' u tom se trenutku nije činilo prevratničkim, posebice samim Beatlesima.

Pjesmu su snimili u danas kultnom studiju Abbey Road, a producent George Martin im je platio minimalnu cifru od sedam funti i deset šilinga (danas bi to bilo 137 funti) uz petinu penija za svaku prodanu ploču. S takvim ugovorom Martin nije nimalo riskirao, ali nije ni trebao, budući da su Beatlese prije njega odbile sve ostale izdavačke kuće.

Priča se da je menadžer Beatlesa, Brian Epstein kupio deset tisuća primjeraka singla kako bi mu povećao prodaju, no i uz njegovo 'gurkanje' 'Love Me Do' je stigao tek do 17. mjesta na top listama kojima su vladali Cliff Richards sa svojim standardnom 'The Young Ones' i apsolutni ljetni hit 'I Remember You' australskog jodlera Franka Ifielda.

No za Beatlese je i 17. mjesto bilo veliki uspjeh i otvorilo je vrata njihovom sljedećem singlu 'Please Please Me'. Ostatak priče spada u opću kulturu.