TUŽNA OBLJETNICA

Prijatelji se sjećaju Toše Proeskog: Bilo ga je lako voljeti

17.10.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Prošlo je točno osam godina otkako je u prometnoj nesreći život izgubio 26-godišnji Toše Proeski. Makedonski slavuj i danas živi u srcima obitelji, vjernih obožavatelja, suradnika i kolega. Neki od njih prisjetili su se na koji način je Toše ostavio traga u njihovim životima

'Toše je bio anđeo na zemlji. Teško je naći dovoljno riječi kojima bih ga opisao. Isto kao što je teško objasniti koliko nedostaje i koliko ništa više nije isto otkada nije tu s nama. Svake godine se probudim u točno vrijeme njegovog odlaska. Toše će mi zauvijek ostati u srcu', rekao je Tony Cetinski

Kantautorica Antonija Šola prisjetila se kako joj je Toše prvi dao priliku.
'Vjerovao je u mene kao autoricu i pjevačicu, stajao je uz mene. Nisam jedina koja je bila tu uz njega, bili smo svi odličan tim. On je postavio temelje mene kao glazbenice. Jako smo se voljeli i podržavali međusobno. Bilo ga je lako voljeti jer je bio iskren i otvoren i volio je podijeliti ono što zna i uključiti i druge u svoj uspjeh. Još je nezamjenjiv i uvijek će mi nedostajati, ali će dio njega uvijek biti i dio mene jer sam uz njega počela. Vjerujem da tako osjećaju svi koji su bili dio tog puta i stvaranja s njim. Nikada sebično, uvijek s ljubavlju ga se sjećam svakog dana', izjavila je kantautorica Antonija.

'Uvijek ću Tošu pamtiti ne samo kao suradnika nego kao dobrog prijatelja i predivnog čovjeka ispravnih pogleda na život, empatijom prema drugim ljudima i zaljubljenosti u sve vrste umjetnosti, a ne samo u glazbu', ističe Miro Buljan koji je skladao, aranžirao i producirao dva Tošina albuma.

Tošu po dobroti i talentu koji je još obogatio radom na sebi pamti i Miroslav Rus
'Produhovljen dječak i mudrac u isto vrijeme, bio je stvarna vrijednost koja je izgledala nestvarno. Za mene je bio i ostao 'Igra bez granica' i rad s njime držim krunom moje autorske karijere', kaže autor, skladatelj i vlasnik Hit Recordsa.

Akiju Rahimovskom, kako je i sam pjevač rekao, Toše je bio poput sina.
'Puno tog nas je povezivalo. Imali smo slična razmišljanja o glazbi. Kad smo putovali na koncerte, puštao mi je nove materijale i tražio da mu kažem svoje mišljenje, koje mu je bilo bitno. Svaki njegov korak i uspjeh zabilježeni su u mojoj memoriji', ranije je izjavio pjevač Parnog valjka.

Tošini obožavatelji i ove godine su se prisjetili svog omiljenog glazbenika pa su trčali maraton od Nove Gradiške do Kruševa u koje će stići danas.
Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 kilometara, a dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj očekuje se nakon 80 sati trčanja, točnije danas u 12 sati. Također, danas će u Zagrebu biti od 17 do 18 sati otvorena crkva na Rokovom perivoju za sve one koji se na svoj način žele prisjetiti Toše Proeskog.

Tony je i na Facebooku podijelio uspomenu na Tošu:


http://youtu.be/ILW7KHIXKO0Dragi bratko, teško je riječima opisati koliko ništa više nije isto od kada nisi tu i kako...

Posted by Tony Cetinski on 15. listopad 2015

Iza Toše su ostale su brojne pjesme koje su danas jednako aktualne kao i onih dana kad su tek objavljene: