POLY STYRENE

Preminula je punk ikona

26.04.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Poly Styrene, bivša pjevačica grupe X Ray Spex, preminula je u 53. godini, nakon teške bitke s rakom

Pravog imena Marianne Elliot-Said, pjevačica je od prošle godine bolovala od raka kralježnice i grudi.

Svoj punk bend, X-Ray Spex formirala je 1976. godine u Londonu, nakon što je odgledala koncert Seks Pistolsa. Tada je imala 18 godina, a dvije godine nakon toga objavili su studijski album 'Germ Free Adolescents'. Uskoro je Poly Styrene postala poznata po 'neizbrušenom' vokalu i energičnim vriskovima protiv konzumerizma i uništavanja okoline. Stekla je veliko poštovanje među punk publikom te su je proglasili 'ženskom ikonom punka'. Njezin pomaknut, ali zarazan stil bio je vrlo utjecajan za nadolazeće generacije glazbenika i izvođača. Nakon prestanka rada grupe, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, originalni članovi nakratko su se ponovo okupili 1995. godine kao trojka (Poly Styrene, Laura Logic i Paul Dean) kada su objavili album 'Conscious Consumer'.

Smrt je glazbenicu snašla neposredno nakon objavljivanja solo albuma 'Generation Indigo'. Na njezinoj službenoj Twitter stranici danas je osvanula poruka obožavateljima:

'Potvrđujemo da je Poly Styrene, koja je bila pravi borac, u ponedjeljak navečer otišla na više razine.' Od poznatih, prvi joj je odao počast Boy George, također preko Twittera:

'Obožavao sam Poly Styrene i prije nego što sam je upoznao, bila je sljedbenica Krišne. Nedostajat ćeš mi, Poly. Bila si legenda!'