OD 13. DO 15. TRAVNJA

Predstavljanje hrvatskih filmova u Los Angelesu

04.04.2012 u 18:19

Bionic
Reading

Od 13. do 15. travnja u Aero Theatreu u Los Angelesu bit će predstavljeni novi filmovi hrvatske kinematografije. Tako će se u Los Angelesu prikazati 'Koko i duhovi', 'Neka ostane među nama', 'The show must go on', 'Lea i Darija' i 'Nije kraj'

Tek nekoliko mjeseci nakon što su braća Lumiere očarala Pariz svojim sićušnim slikama u pokretu, film je 3. listopada 1896. stigao i u Zagreb. Od tada pa do danas hrvatska je filmska industrija ustrajala, a nikakve političke, društvene ili financijske prepreke nisu uspjele utišati glasove hrvatskih filmaša.

Godine 1961. Hrvatska je osvojila svoj prvi Oscar za kratki animirani film 'Surogat' Dušana Vukotića. Ovo je priznanje donijelo svjetsku slavu Zagrebačkog školi crtanog filma, koja je primjenjivala novu estetiku, nadahnutu avangardnim apstraktnim slikarstvom, konstruktivizmom i kubizmom.

Duboko ukorijenjeni u nacionalnu književnost, hrvatski filmovi odražavaju srednjoeuropske stavove o umjetničkom izričaju. Život je obično prikazan realistično, a budžet je skroman.
Tijekom devedesetih, u vrijeme Domovinskog rata, nastupila je nova era filma u svježe osamostaljenoj Hrvatskoj. Novi naraštaj – Brešan, Ogresta, Salaj, Nola, Schmidt, Hribar, Ostojić, Matanić – pomoću filma izražavali su ne samo vlastita iskustva, nego i dočaravali suvremeni život u novoj nezavisnoj državi. Od tada su se pojavili još izražajniji i moderniji filmaši, poput Ognjena Sviličića i Nevija Marasovića.

Ove godine serija 'Novi hrvatski film' uključuje hrvatski blockbuster i obiteljsku pustolovinu 'Koko i duhovi', u režiji Daniela Kušana, farsu romantične komedije 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića, dugometražni prvijenac Nevija Marasovića o posljednjem reality šouu na svijetu, 'The show must go on', 'Leu i Dariju' Branka Ivande, dirljivu dramu o prijateljstvu malih plesačica u osvit Drugog svjetskog rata, te uvrnutu crnu komediju Vinka Brešana 'Nije kraj'

Filmove su odabrali Gwen Deglise, Margaux Magis, Branko Lustig i Matko B. Malinger, dodatne programske bilješke napisali su Margaux Magis i Beth Hanna, filmovi će biti prikazani u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Los Angelesu, Ministarstvom vanjskih poslova, Hrvatskim audiovizualnim centrom te uz podršku organizacije E.L.M.A. (Europski jezici i filmovi u Americi).