NAGRAĐIVANI EUROPSKI DOKUMENTARAC

'Posljednja ambulantna kola Sofije' u Dokukinu KIC

13.12.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Od 18.12. u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se projekcija jednog od najnagrađivanijih europskih dokumentaraca ove godine, 'Posljednja ambulantna kola Sofije' bugarskog redatelja Iliana Meteva

Film koji je premijeru imao na zadnjem Cannes Film Festivalu, gdje je u programu Tjedna kritike osvojio France 4 Visionary Award, da bi uslijedile nagrade za najbolji dokumentarac u prestižnim Karlovym Varima (Karlovy Vary International Film Festival), Srebrna golubica (Silver Dove) u Leipzigu (DOK Leipzig), Silver Eye u Jihlavi, nagrada za najboljeg redatelja na talijanskom festivalu Festival dei Popoli te još šest nagrada u Slovačkoj, Rusiji, Švicarskoj, Portugalu, na Kosovu i Bosni i Hercegovini. I vjerujemo da tu nije kraj.

Film prati tri člana ‘posade’ jednih od samo 13 ambulantnih kola, koliko ih je preostalo u dvomilijunskoj Sofiji, glavnom gradu Bugarske, te avanture vozača, doktora i sestre koji jureći po izbušenim cestama bugarske metropole pokušavaju spasiti svakoga koga mogu u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Pušeći cigaretu za cigaretom i neposredno osjećajući korumpirani zdravstveni sistem zemlje, jedino što im preostaje je humor i nepresušna energija koju ulažu u svoj posao.

 

Foršpan filma 'Posljednja ambulantna kola Sofije'

Hrvatsku premijeru film je imao na zadnjem Pula Film Festivalu te kasnije u konkurenciji Motovun Film Festivala

U Hrvatskoj distribuciju započinje 18.12. Dokukinu KIC uz gostovanje hrvatskog producenta Siniše Juričića, a u siječnju i u pulskom Kinu Valli, riječkom Art kinu Croatia te Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu 24. – 27.1.), u Splitu, Vinkovcima i Zaboku, a tijekom veljače u još desetak kina u Hrvatskoj.