UZ OSTALE USPJEHE NUKLEUS FILMA

'Posljednja ambulantna kola Sofije' osvajaju New York

06.12.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Nagrađivani dokumentarac 'Posljednja ambulantna kola Sofije' uvršten je u Documentary Fortnight, festival posvećen umjetničkom dokumentarnom filmu koji se svake godine održava u njujorškoj MoMA-i

Hrvatski koproducent filma je tvrtka Nukleus film, koja je u zadnjih nekoliko tjedana ostvarila još nekoliko poticajnih rezultata.

Nakon niza festivalskih priznanja 'Posljednja ambulantna kola Sofije' bit će prikazana i u sklopu Documentary Fortnight 2013: MoMA's International Festival of Nonfiction Film and Media (Međunarodni MoMA-in festival nefikcijskog filma i medija). Festival Documentary Fortnight osnovan je 2001. godine, a prikazuje dugometražne i kratkometražne filmove s kreativnim pristupom stilu i tematici. Sljedeće izdanje festivala održavat će se od 15. do 28. veljače 2013. godine, a podsjetimo da su prošle godine na istome festivalu prikazane i 'Marijine' redateljice Željke Sukove

'Posljednja ambulantna kola Sofije' režirao je bugarski redatelj Ilian Metev, a radi se o njemačko-hrvatsko-bugarskoj koprodukciji, čiji je hrvatski koproducent produkcijska tvrtka Nukleus film. Nukleus film trenutno je aktivan u nekoliko projekata dugometražnog igranog i dokumentarnog filma, koji su ostvarili obećavajući početak na međunarodnim radionicama.

 

Foršpan filma 'Posljednja ambulantna kola Sofije'

 

Na prošlotjednom TorinoFilmLab Meeting Eventu, koji se održavao od 25. do 27. studenoga za vrijeme Filmskog festivala u Torinu, Nukleusov koprodukcijski projekt igranog filma 'Trema' (Stage Fright) grčkoga redatelja Yorgosa Zoisa u produkciji Marie Drandaki osvojio je drugu nagradu u iznosu od 80.000 eura. Projekt je grčko-francusko-hrvatska koprodukcija. Radnja se odvija u kazalištu uoči premijere avangardne predstave. Nemiri izvan kazališta prisilili su neke uranjene goste da se zaključaju u kazališnu zgradu, a njihov dolazak prekida generalnu probu, i to točno u trenutku ubojstva. Ono što slijedi je predstava u kojoj će i izvođači i meci biti stvarni.

Projekt nastaje pod Pan Entartainmentom, jednom od vodećih grčkih produkcijskih tvrtki na području audiovizualne proizvodnje, a francuski koproducent je La Voie lactée. Projekt je bio predstavljen na CineLink Co-production Marketu 2011. godine gdje je osvojio nagradu za razvoj CNC-a (French Film Centre), a trenutno sudjeluje na radionici EAVE. TorinoFilmLab Event završni je događaj TorinoFilmLaba, međunarodnog laboratorija posvećenog promoviranju prvih i drugih dugometražnih filmova mladih filmaša kroz niz radionica koje se održavaju tijekom cijele godine.

Također, nedavno je objavljeno da je 'Ljepši kraj', adaptacija istoimenog romana Bekima Sejranovića, primljen na Rotterdam Lab. Radi se o seminaru Cinemarta osmišljenom za umrežavanje mladih filmskih profesionalaca, gdje će ih se kroz niz radionica i predavanja podučiti o sudjelovanju na međunarodnoj festivalskoj i market-sceni. Scenarij za 'Ljepši kraj' napisao je Marjan Alčevski, a režirat će ga Radivoje Andrić. Projekt je ranije primljen i u Program ACE, jedan od najprestižnijih MEDIA radionica koja omogućuje godišnje individualno praćenje razvoja projekata individualnih filmova. 'Ljepši kraj' podržan je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija u iznosu od 35.000 kuna te od strane SEE CN fonda u iznosu od 7.500 eura.

Podsjetimo da je u Hrvatskoj nedavno završeno snimanje filma  'Baršunasti terorist' (Velvet Terrorist), novog filma cijenjenog slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša. Radi se o slovačko-češko-hrvatskoj koprodukciji, čiji je hrvatski koproducent također Nukleus film.

226971,225246,223560,220171