U VINTAGE INDUSTRIAL BARU

Popečitelji, Svemir i Rolin Humes na 'Dozvoljenom četvrtku'

09.06.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Koncertni program 'Dozvoljeni četvrtak', koji se jednom mjesečno događa u Vintage Industrial Baru, u svom petom izdanju u četvrtak, 11. lipnja dovodi tri iznimno zanimljiva benda Popečitelje iz Prištine te Svemir i Rolin Humes iz Zagreba. 'Dozvoljeni četvrtak' nastao je kao side-projekt najveće regionalne glazbena top lista 'Muzika Je Zvonko Radost'

Grupa Popečitelji je u današnjem izdanju formirana 1999. godine u Prištini kao ozbiljniji nastavak rada koji je istoimeni noise-eksperiment sastav započeo sredinom devedesetih. Braća Saša i Goran Furunović, udruženi s bubnjarem Radetom Vulićem počinju stvarati eksplozivnu mješavinu instrumentalnog funk-rocka i folk glazbe. Zahvaljujući mnogobrojnim koncertima Popečitelji ubrzu postaju underground atrakcija koju je nakon jednog nastupa registriralo uho legendarnog Koje iz Discipline kičme. Taj moment rezultirao je snimanjem prvog albuma Popečitelja 'Ko radi?'. Brojnost koncerata raste, a Popečitelji potvrđuju da su s pravom zaslužili epitet eksplozivnog benda. Taj status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonistu Jamesa Browna, kao i bendu NoMeansNo. Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regiji, Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i Belgiji.

''Svemir je uglavnom prazan prostor'' stoji na službenoj Facebook stranici grupe Svemir okupljene oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin. No, njen je Svemir ispunjen glazbom koju piše i izvodi od 2009. godine. Zvonka je u početku djelovala kao samostalna kantautorica, ali od 2011. godine nastupa kao frontwoman vlastitog benda spajajući utjecaje koji dolaze kako iz akustike, folka i bluesa tako i od strane punokrvnih gitarističkih bendova poput Beatlesa, Buzzcocksa ili The Smithsa. Istoimeni prvi album, Svemir je, tada u formi dua, izbacio u jesen 2012. godine. Iako se radilo o demo izdanju, a 'Svemir' je pohvalila glazbena kritika, a svoje je mjesto našao na samom vrhu godišnjih lista albuma, debi albuma ili underground albuma na nekoliko regionalnih glazbenih portala ili blogova. Svemir danas djeluje kao kvartet u sastavu Matko Boršić, San Mikulec Aleksandra Dokmanović i Zvonka Obajdin koja uz pjevanje kombinira akustičnu, električnu gitaru i klavir. U sadašnjoj postavi Svemir djeluje dvije godine, brusi pjesme, nastupa u klubovima i na festivalima, priprema materijal za drugi album, koji je naposlijetku i snimljen tijekom proljeća i ljeta 2014. godine u studiju Radost! Te još jednom objavljen vlastitim snagama uz još više uspjeha od prvijenca. Novi album se također našao na godišnjim top listama najboljih albuma u regiji kod mnogih urednika radijskih emisija specijaliziranih za nezavisnu domaću glazbu, specijaliziranih glazbenih internetskih portala ili regionalnih glazbenih blogera.

Rolin Humes je pop/rock/blues kvartet, nastao je 2011. godine tokom blues sessiona u riječkom jazz klubu Tunel. Iza sebe imaju popriličan niz nastupa i nagrada na glazbenim natjecanjima i festivalima. Bend u 2013. samostalno izdaje svoj prvi album 'Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8'. Album je dobio mnoge pozitivne kritike od strane struke i publike. Pjesme s istog albuma doživjele su zapažen uspjeh na stranim radio stanicama i raznim top listama, najviše u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Sjedinjenim Državama, Australiji, Hrvatskoj... 2014. godina pokazala se vrlo uspješnom za bend, prije svega kroz veliki broj koncerata. Godina je okončana pobjedom na Blues Challengeu u Zagrebu sa kojom je bend dobio priliku da predstavlja Hrvatsku na International Blues Challengeu u Memphisu, SAD. Nastup na Blues Challengeu pojačan je sa još nekoliko nastupa u drugim američkim gradovima i live nastupom na Ditty TV. Po povratku iz Amerike bend je objavio svoj drugi album 'Rolin Humes presents Rolin Blues' koji je za sada pokupio samo riječi hvale.


Koncert počinje u 20:30 sati, a prije i nakon nastupa bendova DJ Trsha će puštati recentnu glazbu iz regije i s top liste 'Muzika je Zvonko Radost'. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 30 kuna, a na dan koncerta 40 kuna. Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18).