SLUČAJAN SUSRET NA JFF-u

Pogledajte što je bivšeg ekstremista dirnulo u Zagrebu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.05.2012 22:09
  • Objavljeno 23.05.2012 u 18:56
Branko Lustig Festival židovskog filma

Branko Lustig Festival židovskog filma

Izvor: Promo fotografije / Autor: JFF Zagreb

Skupina izraelskih turista u Zagrebu ugledala je festivalski plakat iznad kina Europa te je prišla počasnom predsjedniku Festivala, Branku Lustigu. Ispostavilo se da je riječ o bivšim ekstremistima koji su željeli iskazati podršku organizatorima

Festival židovskog filma kulturna je manifestacija, a poruka tolerancije koju širi očito nalazi svoj put do šire publike. Najbolji dokaz da se ljudi istih dobrih namjera uvijek mogu naći je situacija koja se u srijedu zbila ispred kina Europa.

Naime, skupina turista iz Izraela koji su u Hrvatsku došli planinariti na Velebit, prolazeći gradom slučajno je ugledala festivalski natpis iznad kina Europa: Festival tolerancije. Potom su pogledali film iz programa, dokumentarac 'Dubak – palestinski Židov' te se oduševili prepoznajući među protagonistima jednog od svojih prijatelja.

U tom trenutku ispred kina ugledali su počasnog predsjednika Festivala Branka Lustiga kojeg su Izraelci prepoznali i odmah mu prišli. Jedan od njih imao je specijalno dirljivu priču o tome što za njega znači tolerancija.

'Prije 15 godina sam bio jako ekstreman mladi čovjek. Prošao sam veliku promjenu i sada sam predsjednik pokreta za mir i borim se za mirno rješavanje židovsko-palestinskih odnosa. Kad sam danas ugledao natpis 'festival tolerancije' i uz to shvatio da je židovski nisam mogao vjerovati. Moj život sada teži miru i toleranciji', rekao je Izraelac i srdačno se zahvalio Branku Lustigu koji je ostao dirnut ovom gestom.

Ovaj događaj posebno je prigodan i pozitivan zaključak festivala, a ujedno i pokazatelj da su i stranci u Zagrebu prepoznali vrijednost Festivala židovskog filma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi