ZAGREB U RITMU GLAZBE

Počeo je T-Mobile INmusic festival!

21.06.2010 u 21:34

Bionic
Reading

Kiša, blato, hladan vjetar pa naglo poboljšanje vremena, gomila stranaca, domaće zvijezde i prepun Jarun koji pulsira u očekivanju velikih glazbenih zvijezda večeri na samom početku festivala... Što čekate?

Nije počelo obećavajuće. Hladan vjetar i snižena temperatura obavili su jarunsko jezero sivom maglom. Takva Tim Burton-ovska atmosfera trajala je sve do samog početka festivala, kada je u mravinjaku šarolikih i mladolikih likova T-Mobile INmusic počeo preuzimati optimističnije obličje i titrati u ritmu energične glazbe. Odjednom ni kiša više nije smetala publici, koja se automatski pregrijala nastupom entuzijastičnog nu-metal istarskog benda Popeye. To je bio samo uvod u domaće zvijezde večeri: vesele zagrebačke pankere Kawasaki 3P i splitske hiphopere The Beat Fleet te headlinere večeri, grunge legende iz Seattlea, Alice in Chains, koji s novim pjevačem dolaze predstaviti novi album.

Iako je na početku nultog dana bilo teško procijeniti kapacitete šankova i sanitarnih čvorova, čini se da se organizator pobrinuo da ni ove godine koncertno iskustvo ne bude pokvareno dugim čekanjima. Ono što se promijenilo nabolje sve je veći priljev inozemnih gostiju smještenih u kampu na jugozapadnoj strani Velikog jezera. Prije nego što su svi požurili na koncerte zatekli smo ih kako se druže uz pivo, surfaju internetom i opuštaju se na livadi kraj jezera.

Pristigli su gosti iz Slovenije, Australije, Njemačke, Novog Sada... Dvojica rock fotografa iz Belgije prvi put su doputovali u Hrvatsku isključivo zbog festivala.

'Nikad prije nismo bili u Hrvatskoj, došli smo pogledati Massive Attack i !!!, ali veselimo se fotografiranju ostalih koncerata i druženju s ljudima', izjavili su prilikom prijavljivanja u kamp.

Neki od gostiju nisu imali tako artističke prohtjeve, već su stigli isključivo zbog zabave i privučeni pričama o festivalu.

'Stigli smo prije dva dana i smjestili se u kampu. Čuli smo puno o festivalu. Bendovi? Ne, ne zanimaju nas bendovi nego žurka i alkohol. Ako vidimo bendove, ok, ali ne treba forsirati', uz smijeh su ispričala dvojica Slovenaca.

Nakon nekoliko sličnih razgovora pokazalo se da strana publika ponajviše iščekuje nastup trip-hopera Massive Attacka, a među ostalim bendovima odlično kotiraju i irsko-američki keltski pankeri Flogging Molly

I dok se strani gosti još smještaju i proučavaju plan Zagreba, domaća publika pohrlila je u velikom broju do T-Mobile stagea na kojem su se održale uvodne svirke.

Prve večeri očekuje se nekoliko tisuća posjetitelja, a sudeći po ubrzanoj i razdraganoj atmosferi, gledatelje očekuje samo još bolji provod u sljedeća dva dana. Podsjetimo: tri dana, više od 20 sati programa te šest pozornica na kojima će nastupiti 50 izvođača. A i nebo nad Jarunom trebalo bi se smilovati.