KARLOVY VARY NAGRADE

Pobjednik mađarska drama, priznanje hrvatskoj koprodukciji

07.07.2013 u 10:55

Bionic
Reading

Film 'Le grand cahier' osvojio je Grand Prix na 48. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary

Žiri je mađarskoj drami o odrastanju u Drugom svjetskom ratu dodijelio Grand Prix – Zlatni globus, glavnu nagradu u službenoj selekciji, dok je Nagradu žirija odnio 'A Field In England', crno-bijeli britanski film o engleskom građanskom ratu iz sredine 17. stoljeća.

Najboljim redateljem proglašen je Jan Hrebejk ('Honeymoon'), a nagradu publike očekivano je odnio populistički hit 'Revival', priča o skupini ostarjelih rockera koji se vraćaju na scenu.

Na festivalu je nagrađen i dokumentarni film 'Baršunasti teroristi', snimljen u koprodukciji hrvatskog Nukleus filma. Osvojio je Nagradu FEDEORA koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Film kroz rekonstrukcije triju priča o terorističkim zavjerama u Čehoslovačkoj govori o tome kako povijest relativizira činjenice – tako će teroristički pothvat u jednom razdoblju, biti slavljen kao herojstvo u sljedećem. Radi se o slovačko-češko-hrvatskoj koprodukciji hrvatskog koproducenta Nukleus filma, čija su 'Posljednja ambulantna kola Sofije' prošle godine osvojila Grand Prix u Natjecateljskom programu dokumentarnog filma.

Cijeli popis dobitnika potražite ovdje: