ĐOLE U OPATIJI

'Pjevati s vama je nešto posebno'

12.08.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Đorđe Balašević, umjetnik stihova i pjesme iz Novoga Sada, sinoć je, već nakon dvije godine, održao koncert na Ljetnoj pozornici u Opatiji, odakle je sve 'ponovo krenulo', i dokazao da kemija s publikom ove regije itekako postoji. Bio je to uspješni početak njegove turneje 'Osmijeh se vratio u grad'

'Doći u Opatiju uvijek je lijepo, a pjevati s vama... eee, to je nešto posebno!', rekao je Đole svojim obožavateljima, tek što se sa svojom Panonskom mornaricom pojavio na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na Jadranu.

Da je nešto posebno i pjevati s njim, svjedočile su zakrčene opatijske ulice, iako je Grad Opatija zbog ovog glazbenog događaja zatvorio jednu traku glavne prometnice koja je postala parkiralište. Mnoštvo ljudi slilo se na opatijski mul, napunilo Ljetnu pozornicu i stojećki, tri i pol sata, pjevalo s omiljenim im Đoletom.

Uz već 'obaveznu lektiru' - 'D-moll', 'Ringišpil', 'Nedostaješ mi ti', 'Svirajte mi jesen stiže dunjo moja', 'Mater vetru', 'Namćor', 'Crni labud', 'Lepa protina kći', 'Portret života mog', pronašlo se mjesta i 'Za treću smenu', 'Krivi smo mi', 'Posvađanu pesmu', 'Galiciju', 'Bubu Erdeljan', 'Ilonu'.

Kantautor Đorđe Balašević publici je predstavio i svoje nove pjesme - 'Osmijeh se vratio u grad', 'Ljubav ne pobjeđuje' i 'Berba 59', koje su njegovi obožavatelji iz cijele regije zajedno s njim sinoć u Opatiji također u glas otpjevali. Panonska mornarica neumorno je 'prašila' na brojnim instrumentima, dakako, dominirale su tamburice jer, kako je Đole rekao: 'J... pjesmu koju tamburaši ne mogu odsvirati.'

Iz kutka pozornice cijeli je koncert pozorno pratila Olivera, Balaševićeva supruga, a on nije zaboravio svoju djecu pa je tako ponosno otkrio publici da je njegov sin Aleksa 'došao u godine da sluša Balaševića' te da još netko, uz prisutnu trudnicu koja je došla na koncert unatoč tome što joj je bio termin za rađanje, ima veći trbuh od njega. 'U prosincu ću postati djed! Jelena, neka te Bog čuva', poručio je svojoj kćeri pa otpjevao poznatu 'Neki novi klinci'.

U jednom je trenutku, na iznenađenje prisutnih, stao je pjevati i prekinuo muzičare usred pjesme, rekavši 'dosta je, ako želite još, dođite u Našice', i tako samo najavio pristanak u sljedeću luku. Đole će ondje, naime, uploviti 25. kolovoza, kada će se tijekom cijeloga dana održavati besplatni event 'Piknik s Balaševićem', a navečer i open air concert u prekrasnom ambijentu Perivoja Pejačević.

Pjesmom 'Odlazi cirkus' Đole se punih ruku do sljedećeg susreta oprostio s obožavateljima u Opatiji, koji su ga u znak poštovanja obasuli plišanim životinjicama i ružama.