KRALJICA MORNE

Pjesme po kojima ćemo pamtiti Cesariju Evoru

18.12.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Samo četiri mjeseca nakon što je zbog zdravstvenih tegoba najavila kraj svoje bogate karijere, u dobi od 70 godina preminula je 'bosonoga diva' Cesaria Evora. Ipak, svojim je glazbenim stvaralaštvom zadužila brojne generacije te otpjevala pjesme koje ćemo još dugo pamtiti

Cesaria Evora rođena je 27. kolovoza 1941. u Mindeli, na otoku Sao Vicente. U dobi od sedam godina ostala je bez oca. Kako njezina majka nije mogla odgajati svih šestero djece, Cesariju je kao 10-godišnjakinju dala u sirotište.

Kada je napunila 16 godina, čuvši njezin glas prijatelj ju je nagovorio da počne pjevati u mornarskom restoranu. Tada je počela njezina glazbena priča. Šezdesetih godina prošlog stoljeća radila je kao pjevačica na kruzerima, da bi 1985. upoznala glazbenika Josea de Silvu koji ju je pozvao na snimanje ploče u Parizu.

Tek u 47. godini u Parizu izdala je svoj prvi album 'La Diva aux pieds nus' (1988).

Značajniju pažnju javnosti osvojila je albumom 'Miss Perfumado' iz 1992, s kojeg su posebno zapažene bile nostalgična pjesma 'Sodade' i 'Miss Perfumado', te koji se prodao u više od 300.000 primjeraka širom svijeta.

Miss Perfumado

Svjetsku slavu osigurao joj je album 'Cesária' iz 1995, s hit pjesmom 'Petit pays', koji je nominiran za nagradu Grammy.

Tu je nagradu osvojila za album 'Voz d'Amor' 2003, u kategoriji svjetske glazbe.

Petit pays

Posljednji album 'Nha sentimento' Evora je objavila 2009, a na kojemu su njezine morne obogaćene arapskim utjecajima.

Posebno je popularna bila njezina izvedba španjolske pjesme 'Besame mucho' iz 1940, koju je napisala Consuelo Velázquez.

Bosonoga diva, kako su je nazivali jer je na pozornice širom svijeta stupala bosa u znak potpore siromašnima, u Hrvatskoj je nastupala šest puta, u Zagrebu, Puli te Splitu.

Cesaria Evora izvodi 'Besame mucho'