TBF

'Pistaccio metallic'

18.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Carevi iz Splita zaslužuju krune na svojim glavama jer su na svom novom studijskom albumu dokazali da nisu bez razloga posljednjih nekoliko godina na samom vrhu domaće scene. Oni znaju pisati predivne i zanimljive pjesme, oni znaju skladati prekrasnu muziku, oni se znaju sjajno zezati i na tuđ i na svoj račun, oni znaju sve to uobličiti u jednu jedinstvenu cjelinu s glavom i repom. Na novom albumu sve je to došlo da izražaja

Nakon albuma 'Galerija Tutnplok' TBF je, na određen način, došao do svog vrhunca i bilo je gotovo nemoguće za očekivati da će novi album biti još bolji. Međutim, nakon više puta, s velikim zadovoljstvom, preslušanog albuma 'Pistaccio metallic', zaključak je da su carevi iz Splita uspjeli snimiti najbolji album u svojoj karijeri

Potpis videa ...

Duhoviti, sarkastični, lucidni, pomaknuti i krajnje zanimljivi tekstovi ponovo su njihov glavni adut, no ovoga puta i s glazbene strane kao da su još više sazreli. I dok se u svojim tekstovima ponovo poigravaju, na neki način predvidljivo, aktualnim problemima našeg društva, na način kao što bi to vjerojatno i Miljenko Smoje zajedno s njima činio da je živ, TBF-ovci se sjajno poigravaju temama o kojima svi svakodnevno razgovaraju, ali malo tko zna ispričati takve priče s glavom i repom, a pritom dovoljno šaljive da vam ne silazi osmijeh sa usta dok ih slušate. Istovremeno, lagani gorki okus stvarnosti nisu odbacili, već ga provlače perfidno kroz taj kiseli smiješak uživanja u njihovim pričama.

Glazbeno je album daleko zreliji od prethodnogali i daleko plesniji, sa sjajnim ritmovima i razigranim basom u većini pjesama. Kao da su na neki način završili svoje traženje i zaokružili ga ovim albumom koji pršti pitkim plesnim pop pjesmama prošaranim lokalnim estradnim folklorom, ali umotanim u dobar plesni funk.
Zanimljivo je da je najavni singl 'Mater' prilično drugačiji od ostatka albuma i za nijansu nešto teži od ostalih pjesama koje krasi nevjerojatan šaljivi optimizam, veseli ritmovi i plesni groove. Na albumu se nalazi i njihova sjajna anti-ADIS himna 'Pozitivan stav' kojom su na svoj karakterističan šaljiv i poučan način ispričali priču koja bi se trebala barem jednom tjedno puštati u srednjim školama širom Hrvatske.

'Pistaccio metallic' uvjerljivo je najbolji album u karijeri grupe TBF koji će vas od srca nasmijati, rasplesati i iskreno oduševiti. Nije potrebno naglašavati da će se bezrezervno naći na vrhu popisa najboljih domaćih albuma 2011. godine.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Dallas Records