Festival multimedije i digitalne kulture

Peto izdanje varaždinskog MOP ŠPANCIR festivala

18.05.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Organizatori najavljuju bogat program i zvučna imena regionalne digitalne interaktivne medijske scene

Varaždinski MOP festival održava se od 23. do 28. svibnja 2016. godine u organizaciji studentske udruge MOP i Turističke zajednice grada Varaždina te pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever
Organizatori festivala ove su godine prvi put udružili snage te predstavili novo ruho ovog već prepoznatljivog godišnjeg regionalnog festivala multimedije i digitalne kulture. Dodavši mu još jedno ime, ono trenutno najpoznatijeg varaždinskog festivala, Špancir, zajedničkim snagama rade na razvoju kulturne i kreativne vidljivosti sjeverozapada Hrvatske, a u barokni grad dovode niz predavanja i radionica, kao i programe elektronske glazbe te interaktivni 3D maping. Udruga MOP također će se kao partner uključiti i u organizaciju Špancirfesta te tako olakšati tranziciju Špancirfesta od jednomjesečnog na cjelogodišnji festival.

U fokusu MOP Špancir festivala je edukacija u domeni digitalne kulture i multimedije te na jednom mjestu okuplja studente i predavače, dizajnere i umjetnike, glazbenike i ostale stvaraoce koji su digitalni mediji neizostavni alat u svakodnevnom životu.

Kroz šest dana trajanja na više lokacija u varaždinskoj povijesnoj jezgri, atraktivnim izložbenim, trgovački i ugostiteljskim prostorima, kao i u raznim neiskorištenim zatvorenim prostorima i javnim površinama grada, održat će se trinaest predavanja, sedam radionica, četiri izložbe i bogat glazbeni program, a ulice grada postat će kulisa brojnih interaktivnih audio-video instalacija.


'Peto izdanje varaždinskog festivala digitalne kulture donosi kvalitetan program u svim svojim segmentima, a naglasak je i ove godine na razmjeni znanja i kreativnom korištenju novih tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu. Očekuju nas vrlo kvalitetna predavanja i radionice koja će održati ljudi iz struke, sa najviše iskustva u medijski interaktivnim područjima. Po prvi puta na ovom Festivalu, pripremili smo i predavanja za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta', izjavio je Fran Mubrin, direktor MOP Špancir festivala.

Između ostalog, na Festivalu možete čuti predavanja predstavnika vodećih hrvatskih digitalnih i dizajnerskih agencija: 404, Degordian, UX Passion, SDDS, Five, kolega iz Njemačke (welance.com), informirati se o crowdworking projektima u Hrvatskoj i svijetu (Fatsell i Matija Raos), o glazbenim start-upovima (nuArs), uživati u bogatom glazbenom programu i još puno toga.
Sav program je besplatan te je otvoren za javnost. Više o MOP Špancir festivalu možete pronaći na službenoj web stranici te na Facebooku.
Generalni pokrovitelji festivala su Turistička Zajednica Grada Varaždina, Studentski zbor Sveučilišta Sjever i Sveučilište Sjever.

Sveučilište Sjever je ustanova čiji su trenutni osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin, te je organizirano kroz dva ravnopravna sveučilišna centra koji djeluju u navedenim gradovima. Sveučilište je jedan od generalnih pokrovitelja MOP-a te se bez njega i studenata festival do danas ne bi mogao održati http://www.unin.hr/


VIŠE O PROGRAMU MOP ŠPANCIR FESTIVALA:

Program obuhvaća brojne izložbe, radionice, predavanja, A/V instalacije te bogat zabavni program.

Predavanja & Radionice:
U varaždinskom HNK-u održat će se trinaest predavanja koja obuhvaćaju oblikovanje digitalnih medija, a u palači Herzer sedam radionica s tematikom tehnologija i principa njihovog korištenja u stvarnom radnom okruženju. One variraju od učenja raznovrsnih digitalnih alata i tehnika do upoznavanja neizbježnih kreativnih praksi. Radionice će voditi stručnjaci iz područja dizajna, vizualne kulture, dizajna interakcija, audio- video produkcije, programiranja, interaktivnih instalacija i digitalnog marketinga. Festival po prvi puta otvara prostor za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a organizirane su i projekcije kratkih dokumentarnih filmova.

Izložbe:
Tijekom festivala održat će se četiri izložbe koje obuhvaćaju različite multimedijalne izričaje te će pokrivati dizajn i fotografiju. Između niza umjetničkih i dizajnerskih postava, izdvajamo UNN izložbu dizajna studentskih radova dodiplomskih studija Medijskog dizajna i studija Multimedije, audiovideo izložbu slike i zvuka pod nazivom 'UNIN izložba fotografija', izložbu fotografa Daria Belića pod nazivom 'Where is the beginning of our private space?' te izložbu fotografija u organizaciji Mediapitcha.

Interaktivne audio-video instalacije:
Interaktivne audio-video instalacije bit će postavljene na nekoliko otvorenih javnih lokacija na području varaždinske povijesne jezgre, a izvest će ih renomirani audiovizualni umjetnici iz regije. Interaktivne instalacije odvijat će se u večernjim terminima te će biti usko povezane s programom i koncertima u sklopu festivala.
Media umjetnik Ivan Lušičić Liik zadnjeg dana Festivala na gradskoj će vijećnici izvest će interaktivni 3D maping ORNAMENT III, svojevrsni nastavak 3D mapinga koji je izveo na Francuskom paviljonu u Zagrebu.

City & Party:
U sklopu programa City&Party u Klubu Zvonimir Rogoz i četiri kafića svakoga dana Festivala održavat će se party program s glazbenim podlogama od reggaea i duba, do funka, hip-hopa, drum’n’bassa i drugih, a u koji će uključivati nastupe desetak DJ-a, a neki od izvođača koji se očekuju su bend Chui, Filip Motovunski te Yesh i DMT.