BOGATIJI NEGO IKAD

Peti VAFI u znaku Francuske

16.04.2014 u 12:16

Bionic
Reading

VAFI 5 u znaku zemlje partnera – Francuske bogatiji je no ikad. U šest dana festivala od 22. do 27. travnja pogledat će se 194 animirana filma u službenoj konkurenciji, njih još 15 u popratnom programu, održat će se četiri radionice, okrugli stol i tri predavanja te otvoriti izložba. Varaždin na nekoliko dana postaje centar dječje svjetske animacije – dolazi 90 gostiju iz cijelog svijeta

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI (22. - 27. travnja) na svom petom izdanju u znaku zemlje partnera – Francuske u šest dana trajanja Varaždincima i njihovim gostima nudi izuzetno bogat program.

Francuski genijalci i oskarovci

Uz radionice i crtaonice, tu su i besplatne projekcije francuskih animiranih filmova. Među njima je jedan od najboljih filmova svih vremena 'Kralj i ptica rugalica' čija genijalnost ne blijedi ni nakon 30 godina, a u programu kratkih filmova nikako ne propustite 'Logoramu', film koji je 2010. dobio Oscara – rekla je programska direktorica Sandra Malenica najavljujući festival na konferenciji za novinare održanoj danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Po prvi put u svom rodnom gradu strip izložbu pod nazivom 'Originali i kopije' otvorit će Varaždinac iz Zagreba, strip crtač i animator Darko Kreč.

Svjetska premijera

Na festivalu će svoju svjetsku premijeru doživjeti i animirani film 'Boje' (Colours) kojeg su u sklopu AWG-a (ASIFA Workshop Group) zajedno izradili članovi animacijskih studija iz cijelog svijeta, ali i varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA. 'To je samo potvrda da smo postali itekako važni u svijetu animacije jer do sada su se premijere održavale samo na "odraslim" festivalima. Struka nas je prepoznala, a mi se okrećemo i stručnosti pa ćemo održati i okrugli stol na temu 'Animacija kao pedagoško sredstvo', istaknula je Malenica.

Animacija je umjetnost

'Današnja su djeca djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture. VAFI u tom smislu ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva kroz VAFI Junior, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih u sklopu VAFI Seniora. Posebno valja naglasiti važnost uvođenja Senior dijela festivala čiji je cilj široj mladoj publici kvalitetno približiti izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo', kazala je osnivačica i prva voditeljica VANIME, selektorica ovogodišnjeg VAFI Seniora, te voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin Dubravka Kalinić Lebinec.

Naime, VAFI od ove godine službeno ima dva dijela. VAFI Senior (gdje se natječu filmovi odraslih za djecu) i trajat će prva tri dana te VAFI Junior (filmovi djece i mladih) koji traje zadnja tri dana. U oba dijela festivala pogledat će se 194 filma pristigla sa svih strana svijeta.Pred žirijem na čelu kojeg je predsjednica AWG-a Grkinja Anastasia Dimitra te u čijem su sastavu filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad i strip crtač i animator iz Zagreba Darko Kreč neće biti lak zadatak.

Od Grčke do Hong Konga

Rekordan broj filmova koji je stigao u Varaždin je na peto izdanje VAFI-ja privukao i rekordan broj gostiju. 'Dolazi nam oko 90 gostiju sa svih strana svijeta. Već petu godinu zaredom najavljeni su animatori iz Hong Konga, ali i Rusije, Egipta, Belgije, Grčke, Izraela, Poljske i naravno – Hrvatske. Mogu reći da ih je svake godine sve više jer se među animatorima širi dobar glas o našem festivalu. Iza ovih šest dana koliko trajemo mogu reći da ima 365 dana posla. Već sada, pred peto izdanje, radimo na partnerstvu za šesto izdanje. U svemu su nam velika pomoć pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Grad Varaždin. U zadnje vrijeme puno teže nalazimo sponzore u privatnom sektoru i zato puno hvala Hypo Alpe Adria banci što nas prati iz godine u godinu. Financijska pomoć uvijek nam treba pogotovo zato jer svim gostima plaćamo smještaj, kao što je i običaj na festivalima', objasnio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec

VAFI uvijek prati i humanitarna akcija, a ove godine u ime učenika Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar prodavat će se keramičke figurice kako bi oni mogli otići na ljetovanje.

Detaljan program festivala možete naći na stranici vafi.hr