ALBUMI TJEDNA

Pet Shop Boys - pomlađeni i spremni za dancefloor

17.07.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Dvanaesti album u karijeri nepoderivih Pet Shop Boysa dolazi jedva 10 mjeseci nakon 11., plus live albumi povratnika New Order i Ben Folds Five


PET SHOP BOYS – ELECTRIC


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Pet Shop Boysi su još 1990. nakon svog remek-djela 'Behaviour' ušli u ritam objavljivanja novih albuma s najmanje trogodišnjim razmakom. Što ih je onda nagnalo da jedva 10-ak mjeseci nakon lanjskog melankoličnog, sofisticiranog 'Elysiuma' objave novi album? Jedan od mogućih razloga je taj da su proljetos nakon 28 godina suradnje napustili svoju diskografsku kuću Parlophone i krenuli u novi život s vlastitom etiketom x2. A taj novi život nakanili su započeti eksplozivno pa su za produkciju novog materijala angažirali sjajnog Stuarta Pricea (Madonna, The Killers, Scissor Sisters…) sa strogim instrukcijama da žele napraviti izrazito plesnu ploču. Priči zasigurno nije odmogla koincidencija da upravo svjedočimo globalnom mini revivalu disca, koji su pokrenuli Daft Punk, a u stopu ih prate Empire Of The Sun. Uglavnom, kockice su se, čini se fino posložile.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Price i Boysi pametno su odlučili ni ne pokušavati dodvoravati se aktualnim EDM trendovima, već se vratiti starim PSB ljubavima – high energyju i elektroničkom 80's discu sa stvarima koje zvuče kao nekadašnje maxi singl, odnosno extended verzije – dulji, polako rastući instrumentalni uvodi i jaka eksplozivna krešenda. Uglavnom, alkemija je više nego uspjela – Pet Shop Boysi u ljeto 2013. zvuče pomlađeno, razigrano i punih baterija, a još uvijek s dovoljnom dozom onog njihovog neizbježnog sjevernjačkog patosa i naravno, ironije.
NAJBOLJE STVARI Sjajna simfonijsko-himnična plesna bomba 'Love Is A Bourgeois Construct' podsjeća na njihove najbolje dance komade i centralna je stvar albuma, a izdvajaju se još i obrada Springsteenove 'Last To Die' (brusofile se ipak savjetuje da je se klone) pa 'Vocal', 'Thursday', 'Axis'…
DAKLE Jedna od glavnih odlika velikih, bilo rock, bilo pop bendova sklonih dugom trajanju, jest vječna sposobnost reinvencije i pomlađivanja, a Pet Shop Boysima je na pragu četvrtog desetljeća njihove karijere, uspjelo upravo to.

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
15. srpnja
IZDAVAČ: x2 RECORDINGS

NEW ORDER – LIVE AT BESTIVAL

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Iako ih rock povijest tretira nešto ozbiljnije, New Order su dobar dio svojih najboljih dana, a to bi bilo negdje na prelasku iz 80-ih u 90-e, 'jahali' rame uz rame s gore navedenim Pet Shop Boysima, a Bernard Sumner je s Neilom Tennantom (i Johnnyjem Marrom, naravno) surađivao i u Electronicu. Danas i jedni i drugi (i treći – Marr) proživljavaju drugu mladost – New Ordere smo lani gledali na In Musicu, početkom godine su objavili i više nego solidan povratnički album 'Lost Sirens', a evo sada i trećeg live albuma u njihovoj karijeri, snimljenog lani na slavnom Bestivalu koji se održava na Isle Of Wightu početkom rujna.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Album se, za razliku od mnogih živih albuma, čini potpuno lišenim naknadnog studijskog šminkanja pa se na njemu čuje ono što bode uši i uživo, a to je izostanak legendarnih bas dionica Petera Hooka s kojim je bend već par godina u teškoj svađi, a kojeg smo pak također nedavno gledali u Zagrebu s njegovim bandom The Light.
NAJBOLJE STVARI 'True Faith', 'Regret', 'Love Will Tear Us Apart', 'Krafty', 'Bizzare Love Triangle'…
DAKLE New Order su u Zagrebu ostavili dojam tek korektnog benda uživo, pa ni live album nije puno bolji, ali ni slabiji od toga.

OCJENA: 6/10
DATUM IZLASKA:
8. srpnja
IZDAVAČ: PIAS/SUNDAY BEST

BEN FOLDS FIVE – LIVE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Sjajni Ben Folds lani se vratio svom jednako sjajnom starom bandu Ben Folds Five, jesenas su objavili brenda apsolutno dostojan album 'The Sound Of The Life Of The Mind', ali je otpočetka jasno da se od njih najviše očekuje 'na terenu'. Jer tamo, na pozornici ova se trojica (!) geekova pretvaraju u krvožedne rock životinje željne distorzije, prangije i head banginga, a njihov inteligentni piano college rock dobiva punk i metal prizvuke (i to bez gitare!) uz obaveznu dozu šarmantne jazz/blues improvizacije.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Album je sniman protekle zime po Americi, Kanadi, Australiji i Japanu, a većina materijala seže u njihovu prvu fazu s kraja 90-ih, iako se i nove stvari sasvim fino uklapaju. U baladama se slute sitne naknadne studijske intervencije, što nije neka velika zamjerka, ali ipak mrvicu ruši autentičnost čitave priče.
NAJBOLJE STVARI 'Brick', 'Landed', 'Sky High', 'Erase Me' i 'Draw A Crowd' s legendarnim refrenom '…if You can't draw a crowd, draw dicks on the wall…'
DAKLE Ovaj album pokazuje ono što je među BF5 fanovima stara vijest – njihovi živi nastupi još uvijek su poseban doživljaj, šteta jedino što u Europi posjećuju jedino Veliku Britaniju.

OCJENA: 7,5/10
DATUM IZLASKA:
3. lipnja
IZDAVAČ: SONY/MENART