FESTIVALSKI ČETVRTAK

Pankeri i zvijeri na HRFF-u

13.12.2012 u 10:51

Bionic
Reading

U četvrtak na HRFF-u uživajte u romskoj tematici, pankerskom sindromu, zvjerinjaku i još ponekom filmskom biseru

Današnji festivalski program počinje u 18 sati u kinu Europa blokom filmova iz programa Romi: na rubu u srcu Europe - projekcijom srpskog kratkog igranog filma 'Crvenkapa' redatelja Zorana Tairovića te potom dokumentarnog filma 'Naša škola' redateljice Mone Nicoare. Potonji film prati priče troje romske djece iz malog mjesta u Transilvaniji koji sudjeluju u projektu desegregacije škola, boreći se protiv nejednakosti, tradicije i fanatizma s humorom i optimizmom. Sniman u razdoblju od četiri godine, kroz priču ove djece dokumentira niz društvenih problema – od institucionalnog rasizma, javnog obrazovanja, pa sve do svakodnevne borbe djece Roma koja ih pozicionira na margine suvremenog društva. Film 'Naša škola' osvojio je nagradu Sterling za najbolji američki dokumentarac na festivalu Silverdocs.

Program se nastavlja projekcijom u 20 sati u kinu Europa kada će biti prikazan dokumentarac 'Pankerski sindrom’ finskog redateljskog dvojca Jukke Kärkkäinena i Janija-Petterija Passija. Spomenuti film dokumentira neobičan uspon četiri profesionalna glazbenika s mentalnim poteškoćama iz punk rock benda Pertti Kurikan Nimipäivä. Njihove pjesme pokrivaju širok dijapazon tema – od aktualnih socijalnih problema do poteškoća u svakodnevici. Ovaj film najviše i prije svega progovara o punku – to je priča o hendikepiranim ljudima koji se bune protiv mainstreama!

U 21.45 sati na rasporedu su dva dokumentarna filma: 'Naši dani, apsolutno, trebaju biti obasjani' u režiji Jean-Gabriela Périota te potom 'Zvjerinjak' Denisa Côtéa. Potonji film prati odnos ljudi i životinja i otkriva obostrano promatranje i percepciju. Kroz zatočene životinje film progovara o ljudskom ropstvu u suvremenom životu.

U Dokukinu KIC u 19 sati na rasporedu je film 'Tonia i njena djeca' poljskog redatelja Marcela Lozinskog u kojem autor prati dvoje odraslih ljudi, brata i sestru čija je sudbina obilježena ideološkim odabirima njihovih roditelja. Naime, njihova je majka 1949. uhićena jer je kao komunistica navodno bila američki špijun, a oni su poslani u dječje domove. Ovaj film donosi njihova intimna iskustva i pokušaj da razumiju i prihvate majčine odluke.

U 21 sat u Dokukinu KIC slijedi talijanski 'Slatki brod' autorice Daniele Vicari koji donosi priču o trenutku u kojem je 20 tisuća Albanaca povjerovalo da ih s druge strane Jadrana očekuju sloboda i blagostanje.

Diskusija 'Romi na filmu i u vizualnim umjetnostima' umjesto danas bit će održana u novom terminu - sutra, u petak, 14. prosinca u 17 u Multimedijalnom institutu MaMa.