UTAJA POREZA

Panama Papers razotkrili i mnoge estradne zvijezde

05.04.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Među imenima mnogih svjetskih moćnika, državnika, političara i bogataša koja se spominju u aferi Panama Papers na listi su se našle i neke svjetske zvijezde poput španjolskog redatelja Pedra Almodovara, argentinskog nogometaša Lionela Messija, indijske glumice Aishwaryje Rai, koja je samo jedna od 500 filmaša u Indiji koji su skrivali novac u poreznim oazama preko odvjetničke tvrtke te hongkonški glumac Jackie Chan

Nakon objave dokumenata Panama Papers dosad neokaljan imidž nekih svjetskih zvijezda dobio je malo prigušeniji sjaj. U aferi utaje poreza i pranja novca preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca spominje se i ime slavnog Španjolca Pedra Almodovara i njegova brata koji su 1991. otvorili tvrtku Glen Valley Corporation na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Mrlja je pala i na ime argentinskog nogometnog boga Lionela Messija koje je s ocem vlasnik tvrtke Mega Star Enterprises u Panami. Obitelj Messi u službenom izvješću demantirala je optužbe tvrdeći kako nemaju baš nikakve veze sa skandalom Panama Papers te kako su optužbe neosnovane.

Glumačka zvijezda Jackie Chan također je jedna od osumnjičenih. Vlasnik je čak šest tvrtaka Fonseca, no zasad nije poznato je li ih koristio samo za utaju poreza ili za legalan filmski biznis. Čak petsto indijskih zvijezda spominje se u skandalu Panama Papers, a najpoznatija je glumica i bivša Miss svijeta 1994. Aishwarya Rai. Spominju se i bivši prvi čovjek FIFA-e Michel Platini, Nico Rosber, njemački vozač Formule 1 i dr.