VIJEĆE ODBACILO PONUDE ZA ORGANIZACIJU

Ove godine nema Dana hrvatskog filma?

24.01.2014 u 17:26

Bionic
Reading

Vijeće Dana hrvatskog filma niti u petak nije donijelo odluku o organizatorima ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, zbog čega se festival vrlo vjerojatno neće održati

U petak se u HAVC-u okupilo Vijeće Dana hrvatskog filma kako bi po drugi put pokušalo donijeti odluku o organizaciji ovogodišnjih Dana. Kako nam je rekao ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, niti ovaj put nije došlo do dogovora, zbog čega održavanje Dana ove godine dolazi pod znak upitnika. 'Gotovo vjerojatno je da se Dani neće održati, no to ne znači da je ta manifestacija kao takva gotova. Ona će opstati, čak i ako se jedne godine ne održi', dodao je Hribar.

Hribar nam je objasnio razlog izostanka dogovora. 'Na prošloj sjednici Vijeće je razmotrilo dva prijedloga koji su se preklapali i zatražilo je od obje strane da naprave neki kompromis. Riječ je o Organizaciji d.o.o. i Studentskom centru iz Zagreba. Oni to nisu postigli i Vijeće je odlučilo da neće podržati niti jednu od dvije podnesene ponude.'

Do jučer u ovo doba sve su opcije bile otvorene i dogovor je bio na pomolu, objašnjava Hribar. 'Trebalo je doći do sporazuma između Organizacije, koja bi organizirala festival, i Studentskog centra, koji ima prostor i tradicijsku vrijednost. Situacija je izgledala prilično konsenzualno jer je djelovalo kao win-win situacija. Imali smo usmeni dogovor s kolegom Šišmanovićem, a Nataša Rajković, direktorica Programa kulture, pozitivno je reagirala na ideju. No sve je puklo i sad imate pravu hrvatsku priču – umjesto suradnje imamo konflikt', objasnio je novonastali obrat Hribar.

Što se tiče dosadašnjeg organizatora Dana, SC-a, on 'ima punu podršku da ih organizira ako to može, međutim Vijeće ne može podržati njegov projekt. Posebno ne pod tim uvjetima', objasnio je Hribar.

Hrvoje Hribar


Priča oko promjene organizacije Dana je počela prije godinu dana 'kad su Hrvatsko audiovizualno vijeće i savjetnici zaključili da po posljednji put organizatorima daju Dane hrvatskog filma pod tim uvjetima i na taj način', rekao nam je Hribar.

'U veljači prošle godine je raspisan natječaj na koji su stigle samo tri ponude. Jedna od njih je predlagala da se Dani presele u Varaždin. Meni se ta osobno jako sviđala, ali su članovi Vijeća bili skeptični i odbacili su sva tri prijedloga. Nakon toga se na natječaj za komplementarne djelatnosti javljaju dva aplikanta, Organizacija d.o.o., koja se tada prvi put javila, i SC iz Zagreba', dodao je.

'Organizacija Dana je iz godine u godinu sve gora. Ne bih ulazio u pojedinosti, ali možemo reći da se promijenio čitav krajolik i da je jasno da se taj festival treba unaprijediti', zaključio je Hribar.

Programski koordinator Dana hrvatskog filma Davor Šišmanović rekao nam je kako nije primio nikakvu službenu obavijest da Dana hrvatskog filma neće biti te da su pripreme u tijeku.

Davor Šišmanović


'Hoće li se Dani održati ili ne, to ovisi o puno stvari, ali ja vjerujem da će ih ipak biti. Bez obzira na uspone i padove, oni ipak imaju tradiciju te su na stanovit način rodno mjesto suvremenog hrvatskog filma. Ne gledajući festivale koji su nastali u prošloj državi, poput Pule, Dani su najstariji filmski festival u Hrvatskoj koji traje od osamostaljenja', rekao nam je Šišmanović.