OD 12. DO 15. RUJNA

Ove godine na 4 lokacije, sa 67 filmova iz 14 zemalja!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.07.2012 15:44
  • Objavljeno 11.07.2012 u 14:37
Karlovac filmski festival

Karlovac filmski festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: hfs.hr

Dva mjeseca nas dijele od početka 17. izdanja Filmske revije mladeži i 5. po redu Four River Film Festivala, nacionalne odnosno međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu. Od 12. do 15. rujna Karlovac će opet postati prijestolnica srednjoškolskog filma, i to ne samo hrvatska, već i svjetska

Početkom tjedna svoj posao je odradila i selekcijska komisija u sastavu Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica izdanja Hrvatskog filmskog saveza, Boško Picula, filmski kritičar i politolog, te Jura Troje, voditelj nastave medijske kulture. Ukupno 289 prijavljenih filmova u festivalskoj i revijskoj kategoriji nije bilo lako pogledati, a još je teže bilo procijeniti koji zaslužuju ulazak u sedam veličanstvenih projekcija revijskog i festivalskog programa.

67 sretnika izuzev Hrvatske dolazi iz 13 zemalja svijeta: Irske, Francuske, Libanona, Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Norveške, Belgije, Njemačke, Slovenije, Španjolske, Finske, Srbije i Hong Konga. Među hrvatskim ostvarenjima ponajviše filmova dolazi iz dvije već uigrane filmske sredine: Foto kino video kluba Zaprešić i Studija kreativnih ideja Gunja, u ime selekcijske komisije prezentirao je Jura Troje

Novost ovogodišnjih izdanja svakako je nova lokacija. 'Naime, osim u Zorin domu, u starom gradu Dubovcu i Knjižnici za mlade, program Revije i Festivala moći će se pogledati i u kinu Edison! Izuzev ceremonije otvaranja, u Edisonu će se održavati program namijenjen najmlađim filmoljupcima, Filmski 5+. Tako će kino po prvi put zaživjeti na relativno dulji period u svojoj osnovnoj funkciji.

Radi se o samo četiri dana, ali i puževi koraci su koraci', objasnila je koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković. Dva su još noviteta koja je potrebno istaknuti: prvi je prilagođavanje termina srednjoškolskih projekcija samoj nastavi, pri čemu se planira organizirani dolazak karlovačkih srednjoškolaca na projekcije ponajboljeg srednjoškolskog filma u jutarnjim terminima.

Time ne samo da se pruža dodatni sadržaj mladim Karlovčanima koji mogu pogledati što rade njihovi vršnjaci u Hrvatskoj i svijetu, već se po prvi put projekcije vremenski preklapaju (natjecateljski i Filmski 5+ program), što samo ide u prilog činjenici da Revija i Festival iz godine u godinu nadmašuju sami sebe. Druga novina je prilagođavanje programa u starom gradu Dubovcu srednjoškolskom uzrastu.

Naime, isti će se tematski orijentirati na pobjednike dosadašnjih izdanja Revije i Festivala, pokušavajući istražiti gdje su ti mladi redatelji, snimatelji, montažeri i producenti danas. Ove godine u dvije festivalske večeri bit će predstavljen današnji rad producenta Ivana Kelave i redatelja, inače Karlovčanina i kinoklubaša, Darija Lonjaka, laureata 2005, odnosno 2001, 2002, 2003. i 2005. godine, zaključila je Marija.

Poznajući karlovačke filmaše, ovo je samo vrh sante leda. Što se sve skriva u dubokom moru srednjoškolskih filmova, saznat će se u sljedeća dva mjeseca.

Od 12. do 15. rujna Karlovac će pohoditi preko 150 gostiju iz svih dijelova Hrvatske i svijeta, a letvicu podignutu na 5.000 lanjskih posjetitelja neće biti lako nadmašiti. Ovogodišnje izdanje odvija se u kemijskom štihu, što je i vidljivo iz priloženih fotografija, pa će zasigurno biti eksplozivno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi