U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

Otvoreno Art-kino Metropolis u Zagrebu

03.09.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Zagrebačkom premijerom proslavljenog igranog filma 'Samac' (A Single Man) redatelja Toma Forda u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti otvoreno je Art-kino Metropolis

'Samac' je festivalsku premijeru imao u konkurenciji Festivala u Veneciji, gdje je glumcu Colinu Firthu pripala Coppa Volpi za najboljeg glumca, a za istu ulogu osvojio je nagradu BAFTA te nominacije za Zlatni globus i Oscara. U filmu glume i Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode i Jon Kortajarena. Film je hrvatsku premijeru imao u pulskoj Areni 17. srpnja 2010. na otvaranju 57. Festivala igranog filma u Puli, a nagrađen je nagradom Žirija mladih filmofila za najbolji strani film.

Film će se u Zagrebu moći ekskluzivno gledati samo u Art-kinu Metropolis, a bit će na repertoaru u rujnu svakim danom osim 4, 12. i 13. rujna.

U listopadu se u dvorani Gorgona odvija Platforma mladih koreografa i druga ranije dogovorena gostujuća događanja, a Art-kino Metropolis nakon rujanskog pretprograma kreće s redovitim repertoarom 6. studenog. Projekcije će se održavati s početkom u 19 i 21 sat, a vikendom i u 17 sati. Raspored projekcija bit će objavljivan na web stranici MSU www.msu.hr. Cijena ulaznica biti će 25 kuna, a postojat će mogućnost kupnje kombiniranih ulaznica za film i posjet muzeju (stalnom postavu, aktualnoj izložbi ili oboje).

U glavnom programu Art-kina Metropolis bit će prikazivani europski, američki nezavisni i svjetski igrani filmovi selektirani ne samo s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala (Cannes, Venecija, Berlin, Rim, Karlovy Vary i dr.) nego i repertoara europskih art-kina. Cilj ovog projekta je pomno odabranim i umjetnički vrijednim filmskim programom kvalitativno obogatiti filmski repertoar, kao i ponudu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Program Art-kina Metropolis realizira se u suradnji s Kulturnim klubom iz Zagreba, a voditelj programa je Zlatko Vidačković, filmski kritičar i umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli.

U program kina uskoro će ući i hrvatski kratki igrani filmovi, koji će se stalno prikazivati kao uvod u dugometražne igrane filmove. O današnjem ugledu hrvatskog kratkog igranog filma svjedoči uvrštavanje u konkurenciju festivala u Cannesu i Berlinu te dvije uzastopne pobjede u Sarajevu, no usprkos tome, hrvatski kratki filmovi dosad nisu bili na stalnom repertoaru nijednog kina.

U dječjem programu, koji će biti pokrenut uskoro, bit će prikazivani probrani hrvatski, europski i nezavisni svjetski animirani i igrani filmovi za djecu (kolaži kratkih filmova i dugometražni).

Dvorana Gorgona ima 233 mjesta i opremljena je najmodernijom projekcijskom opremom (35mm projektor, 2K digitalni projektor, titl projektor) i ozvučenjem (Dolby), koja joj osim klasičnih (35mm) omogućuje i digitalne HD projekcije, pa će tako Art-kino Metropolis biti prvo hrvatsko digitalno art-kino.