MONODRAMA MIJE BEGOVIĆ

'Odlučila sam reći svoju istinu i srušiti neke tabue'

18.11.2016 u 09:00

Bionic
Reading

U povodu trideset godina svojeg glumačkog radnog staža Mia Begović u svojoj će monodrami 'Sve što sam prešutjela', čija će se premijera dogoditi 11. siječnja 2017. na njezin 54. rođendan, a praizvedba 25. i 27. studenog u zagrebačkom kazalištu Vidra, progovoriti bez zadrške o svom životu, dobrim i teškim trenucima, ljudima koji su je izgradili, prijateljima, problemima s kojima se svi suočavamo, uz puno ironije i šale na svoj račun. Tekst se, kaže, dugo rađao u njoj, a pisala ga je dvije godine. Vjerujem u ovaj projekt koji ima samo jednu poruku: ma koliko nam teško bilo ponekad - život je lijep, poručuje Mia

Ako jedna žena ima nešto reći o sebi i svom životnom putu na kojem je bilo uspona i padova, ljubavi i razočaranja, tuge i veselja, onda je to glumica Mia Begović. I to će učiniti 25. studenog kada će se dogoditi prva praizvedba njezine monodrame 'Sve što sam prešutjela' na sceni zagrebačkog kazališta Vidra. Riječ je o autorskom projektu koji je nastajao godinama, a svečana premijera dogodit će se na Mijin 54. rođendan 11. siječnja. Time će glumica obilježiti 30 godina karijere.

'Prešutjela možda nisam ništa, jer, kako znate, uvijek sam bila iskrena, možda i previše. Monodrama je nastala iz mog inata i želje da se obratim svojoj publici, progovorim o problemima koje nas sve muče, o onim sitnicama koje život znače. Vremena se mijenjaju, ljudi misle da znaju nešto o vama, a u biti ne znaju puno, ili ne znaju ništa. Zbog toga sam imala potrebu ispričati neke svoje priče u kojima će se mnogi prepoznati', objasnila je Mia svoje scensko razotkrivanje. Neće, kaže, nedostajati napetosti, smijeha, ali ni ironije i satire.

'Treba se znati našaliti na vlastiti račun, a meni je to uvijek dobro polazilo za rukom. Prijatelje bi na taj način uveseljavala, sebe tješila, a u tom je svjetlu i moja monodrama. Govorili su mi kako nema šanse da jedna žena realizira ovaj projekt, evo sad sam dokazala da i to mogu. Odigrala sam mnoge teške uloge, ali ovo je bilo najteže. I neka je. U životu sam rušila tabue svojim postupcima, sad ću to napraviti na kazališnim daskama', poručuje glumica.

Tekst je počela pisati nakon što je upisala doktorat na Filozofskom fakultetu prije šest godina i shvatila da je pisanje za nju - dobar osjećaj. Odlične ocjene iz eseja samo su bili motivacija za nešto veće. Korak po korak nastao je tekst koji je odlučila postaviti na kazališne daske i jedno zaključiti - bez obzira na sve što joj je život donio, zahvalna je, kaže, na svakom trenutku.

La vita e bella! I kad je sve crno, uvijek ima neki detalj koji nas može usrećiti. Treba imati jasnu viziju i cilj. Sjećam se sebe kao šestogodišnje djevojčice u Trpnju s pustim željama u svojoj glavici. I jednom vizijom kako ću postati glumica. Svašta se dogodilo u međuvremenu, no ono što sam htjela sam i postigla. Kako se to dogodilo, čut ćete u mojoj monodrami', zaključuje Mia koja je svoj projekt iskoristila i da pozove žene i muškarce na potrebu pregleda u svrhu prevencije bolesti, prvenstveno raka dojke. Dio prihoda od prodanih ulaznica namijenjeno je udruzi Europa Donna Hrvatska, za borbu protiv raka dojke u žena.