PREMINUO ARSEN DEDIĆ

Odlazak pjesnika i velike šibenske duše

18.08.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor Arsen Dedić preminuo je u 78. godini, u zagrebačkoj bolnici Rebro. Kako se neslužbeno doznaje, umro je zbog multiorganskoga zatajenja kao posljedice sepse i gangrene crijeva

Sredinom srpnja Arsen je imao operaciju kuka, kad mu je u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion u Krapinskim Toplicama ugrađena proteza. Stanje mu se pogoršalo krajem srpnja kad je, dan nakon svojeg 77. rođendana, prebačen na intenzivnu njegu KBC-a Zagreb (Rebro). S obzirom da je riječ o bolesniku kojemu je ranije presađena jetra i koji je primao imunosupresive, bio je izložen većem riziku od infekcija.

Na Rebro je primljen s evidentnim pokazateljima jakoga infekta, a bio je gotovo bez svijesti kad je prebačen na intenzivnu njegu Interne klinike. CT-pretragom pronađeno je žarište infekcije na nozi koja je bila izvor sepse. Kritično stanje potrajalo je nekoliko dana, a onda se glazbenik počeo polako oporavljati. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo tijekom posljednja 24 sata. Liječnici su procijenili da neće moći podnijeti operaciju. Počeli su mu otkazivati organi. Od petka su mu pročišćavali krv hemodijalizom, budući da su mu bubrezi prestali funkcionirati. Večeras je izgubio bitku s bolešću.
 


Arsen je često nastupao s Gabi i Matijom


Kemal Monteno bio mu je najbolji prijatelj


Bio je vrlo vezan uz svoju djecu, ali posebno za unuku Lu

Prisjetimo se nekih legendarnih Arsenovih skladbi: