U KINIMA: 'VRLO ZAPETLJANA PRIČA'

Novi Disneyjev klasik nudi vrhunsku zabavu

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 14.01.2011 10:24
  • Objavljeno 14.01.2011 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Studio Disney vraća se izvrsnim uratkom koji uspijeva dosegnuti kvalitetu njegovih starijih filmova

Disney je u posljednjih 10 godina imao izuzetan pad kvalitete animiranih filmova. Posljednji, Princeza i žaba, nije uspio promijeniti to mišljenje i bilo je sve teže očekivati povratak onoj kvaliteti kakvu je nudio do sredine 90-ih godina. A stiglo je vrijeme i za obljetnicu, pedeseti animirani film zvan Vrlo zapetljana priča. Mnogo je novca uloženo u taj projekt i obećavao se povratak šarmu starijih filmova, ali svi su se pitali mogu li se te tvrdnje opravdati.

Zlatokosa je 18 godina zatvorena u skrivenom dvorcu, a za nju se brine lažna majka koja iskorištava njenu magičnu kosu da ne bi ostarjela. Zlatokosa sanjari o vanjskome svijetu i dolaskom 18. rođendana ta želja je sve jača. Spletom okolnosti, mladi razbojnik bježeći od pravde sakriva se unutar dvorca s ukradenim plijenom. On i Zlatokosa uskoro će otići u vanjski svijet, ne shvaćajući da će im to promijeniti živote.

Iznenađujuće, 'Vrlo zapetljana priča' vrhunski je moderan Disneyjev klasik. Iako možda nije u rangu sa starijim ostvarenjima studija, pred nama je uradak koji bez srama iskorištava provjerene Disneyjeve formule na veoma ukusan i zabavan način. Nakon toliko pokušaja uvođenja noviteta koji jednostavno nisu funkcionirali, studio se vratio korijenima i odlučio posvetiti najbitnijim elementima. To se prvenstveno odnosi na likove i općenito pametan scenarij. Vjerojatno i pod utjecajem Pixara, shvatilo se da gledatelji nisu glupi, stoga su pred nama likovi čiji dijalozi i akcije ne izazivaju kolutanje očima, bez obzira što je u pitanju naizgled jednostavna bajka. Možda jedina mana vezana uz likove je povremeno loš balans, jer se scenarij u potpunosti koncentrira na protagoniste, a sporedni likovi su primarno samo komične poveznice.

No situaciju spašava uistinu efikasan i simpatičan humor koji oni prenose. Uostalom, glavni likovi nude tako kvalitetan spoj jednostavnosti i dubine da mane skoro zanemarujemo. Što se tiče vizualnog aspekta, redateljski pristup je zanimljivo minimalan i jednostavan, s bombastičnim scenama svedenim na minimum, a odnosom likova dovedenim na maksimum, što je zapravo vrhunski potez, jer raskošne scene dobivaju dodatno značenje i efikasnost. Iz svega toga lako je zaključiti da su likovi i razvoj njihova odnosa važniji od svega ostaloga i upravo zato 'Vrlo zapetljana priča' ima gotovo zaboravljen Disneyjev šarm, što će kod starijih gledatelja zasigurno izazvati nostalgiju. Što se tiče glazbe i općenito elementa mjuzikla, on je kao i vizualni aspekt pomalo zasjenjen. S jedne strane, možemo to smatrati nedostatkom, ali glazbeni brojevi, bez obzira na možda nedovoljnu upečatljivost, ne ometaju tok filma.

Zaključno, to je moderni Disneyjev uradak koji se svakako isplati gledati. Pametan scenarij ne zamara se starošću publike i stoga je to filmska preporuka za sve uzraste koja vrhunski nasmijava, ali i prenosi emocije. Studio Disney pokazao je da još uvijek može očarati dobrim filmskim bajkama i nadajmo se da će tako i nastaviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi