3. I 4. LISTOPADA

Nova sezona Queer MoMenta

26.09.2011 u 14:50

Bionic
Reading

U kinu Grič uz film 'Drugi anđeli' koji je po izlasku u Turskoj 2010. godine postao medijska senzacija zbog tematike koju obrađuje počinje nova sezona Queer MoMenta

Film 'Drugi anđeli' obrađuje temu transrodnih i transseksualnih osoba u Republici Turskoj koje su na samoj margini društva.

'Drugi anđeli' drama je u režiji Emre Yalgina koja prati živote četiriju transrodnih osoba u podzemlju Istanbula uz realan prikaz začaranog kruga u kojem se nalaze te predrasuda s kojima su stalno suočene. Film je prije svega priča o ljudima koji su osuđeni živjeti i rasti na tim predrasudama, a slike njihove društvene pozicije, kao i njihove osobne žudnje još su snažnije prikazane s obzirom da se glumački postav sastoji od transrodnih osoba koje nisu profesionalni glumci.

Tema filma su životi transrodnih prostitutki - njihova borba za prihvaćanjem i jednakim pravima, ali i njihova čežnju za ljubavlju. Sanem (Didem Soylu) dijeli isti stan s još tri transrodne osobe koje se bave prostitucijom u Istanbulu sanjajući o princu koji će je izbaviti iz pakla u kojem živi. Tu u priču ulazi Gokhan (Kanbolat Görkem Aslan), sramežljivi mladić slomljena srca tek nedavno pristigao u susjedstvo, kojemu će Sanem privući pozornost. Nakon svađe s prijateljicama Sanem nalazi utjehu u Gokhanovu stanu a to će biti tek početak puta na kojem će oboje preispitati svoje dosadašnje životne izbore.

Dirljiva priča o burnom životu i izazovima s kojima se trans-populacija Turske svakodnevno suočava potpuno je queer odmak od tradicionalnih turskih sadržaja kojima smo na dnevnoj bazi zasuti na TV programima.

Za odmor od Onura i Šeherezada kojima smo bombardirani s ekrana, listopadski Queer MoMenti ponudit će nekonvencionalnu priču o tamnoj strani turskog društva, emotivnu bajku koja svojom brutalnošću i iskrenošću svakako može parirati originalnoj Šeherezadi i pričama iz '1001 noći'.