U KINU EUROPA

Norveška filmska uspješnica 'Sjever'

02.02.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Filmski program u veljači u kinu Europa započinje antidepresivnim 'off-road' filmom redatelja Rune Denstada Langla koji podsjeća na radove Jima Jarmuscha i Boulija Lannersa

Junak komedije 'Sjever' je 30-godišnji Jomar koji je prije šest godina napustio blistavu karijeru skijaškog asa kako bi živio usamljeničkim životom u izoliranom skijaškom parku. Jomarovu jednoličnu svakodnevicu ispunjenu TV dokumentarcima iznenada prekida saznanje da ima sina iz prethodne veze. Oboružan alkoholom i gomilom antidepresiva, junak sjeda na svoj skimobil i kreće put arktičkih prostranstava, u potragu za svojim potomkom.

Norveški dokumentarist Rune Denstad Langlo osvojio je za svoj igrani debi 'Sjever' nagradu FIPRESCI i Label Europa Cinemas u Berlinu 2009. te nagradu za najbolju režiju narativnog filma na Tribeci (2009).

Premijera filma je u četvrtak, 3. veljače u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti u slobodnoj prodaji na blagajni kina Europa. Film će na programu kina Europa biti do 3. ožujka 2011, nakon čega će biti prikazan u kinima diljem Hrvatske.