MAURA TIERNEY

'Nisam majčinski tip žene, strpljive i nježne'

10.09.2015 u 12:12

Bionic
Reading

U jednoj od trenutno najpopularnijih američkih serija 'The Affair' (Preljub), čija je prva sezona ove godine nagrađena s dva Zlatna globusa i trenutno je pratimo na našim malim ekranima, 50-godišnja Maura Teirney glumi majku četvero djece, no u privatnom životu osim umjetničkih sklonosti malo toga ima zajedničkog s Helen Solloway. Njezin život ponekad je nalikovao na Pandorinu kutiju, no jedna od vrlo cijenjenih američkih glumica nije pala na koljena ni kad joj je dijagnosticiran rak dojke prije šest godina. Uloga u 'Preljubu' njezin je veliki povratak na vrh nakon nekoliko godina provedenih u holivudskoj sjeni

Maura Tierney, osim svoje inteligencije i talenta, nikad nije isticala da posjeduje išta drugo čime će se nametnuti u Hollywoodu. Upravo zbog toga danas je jedna od najcjenjenijih američkih glumica s navršenih pola stoljeća. Dvije uloge su je obilježile - prva je bila ona u seriji 'Hitna služba', u kojoj se rodilo njezino prijateljstvo s Goranom Višnjićem, koje traje i danas, a druga je ona u kojoj je upravo gledamo u 'Preljubu', seriji koja je prošle godine oborila sve rekorde gledanosti u SAD-u.

Tierney glumi požrtvovnu majku četvero djece čiji suprug pisac na ljetnom odmoru u prestižnom Hamptonsu doživi izvanbračnu aferu zbog koje žrtvuje sve u životu. Iako je uloga sporedna, ona ju je odradila majstorski, a taj nenametljiv glumački sjaj nije ostao nezamijećen.


Dominic West i Maura Tierney kao bračni par Solloway u seriji 'Preljub'

Zbog tumora dojke 2009. Tierney je imala dulju pauzu u karijeri, a ova uloga ju je doslovno preporodila - kritičari imaju puna usta hvale, a nju ponovni okus uspjeha itekako veseli. Jedna je od žena koje se ne otkrivaju lako, ponajmanje u intervjuima u kojima je dosad bila kratka, ali i direktna. Bivšeg supruga Billyja Morissettea upoznala je na slijepom spoju koji su organizirali njihovi zajednički prijatelji. U braku dugom 13 godina nisu imali djece, a razveli su se 2006.

'Ono što me izluđivalo cijelog života su moje nesigurnosti, a onda sam oboljela i konačno shvatila da ne možeš uvijek usrećiti sve ljude u životu. Jednostavno to nije moguće, bar za mene. Takva sam kakva jesam, nimalo majčinski tip. Ne volim kuhati, nisam strpljiva, ne znam se šaliti na račun svojih najtežih životnih trenutaka. Biti ćelav i bolestan nije bilo nimalo zabavno', odrješita je bila Maura na upite o svojoj osobnosti i manama.

Lijek od mnogih životnih problema pronalazila je u poslu te se godinu dana nakon operacije dojke vratila na set. Zadovoljstvo na poslovnom planu je pronašla, no ne i sreću u ljubavi nakon razvoda. 'Uvijek sam voljela smiješne dečke, ne one djetinjaste, nego zrele. Ne dječake, već prave muškarce', poručila je Tierney.


Maura u društvu britanskih glumaca Dominica Westa i Ruth Wilson, a oni u 'Preljubu' imaju glavne uloge