LIVE, BABY, LIVE

Nikad bolja koncertna sezona

31.03.2009 u 07:20

Bionic
Reading

Očekuju nas deseci vrhunskih koncerata do kraja godine, a sigurno će biti još dodatnih iznenađenja

Iako se bezrazložno proširila priča da je kod susjeda trava zelenija, odnosno da u Srbiji i Sloveniji ima daleko više koncerata nego u Hrvatskoj, istina je zapravo drugačija. Činjenica je da se u Srbiji održava Exit, kao i da su kod njih ove godine nastupili Pussycat Dolls, Iron Maiden, a očekuje ih i AC/DC, ali Hrvatska nimalo ne zaostaje za njima u velikim koncertnim spektaklima, kao ni u manjim ali vrhunskim koncertima, te festivalima. Možda nećemo doživjeti Madonnu kod kuće, ali opet imamo priliku posjetiti njezin koncert u Ljubljani (20. kolovoza) i Beogradu (24. kolovoza). Osim toga, treba u ovo vrijeme recesije i imati toliko novca za obilaženje svih nabrojenih koncerata. Dakle, evo što nas sve očekuje do kraja godine u Hrvatskoj.

Već u četvrtak, 2. travnja u KD D. Petrovića nastupa finska metal atrakcija Nightwish u sklopu svoje velike svjetske turneje Dark Pession World Tour na kojoj promoviraju svoj posljednji album 'Dark Passion Play'. Istu večer u Zagrebu počinje četvrto izdanje Jazzarelle koje otvara nastup Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemblea, a u danima koji slijede nastupit će i vrhunske jazz gošće Grace Kelly Quintet, Patricia Barber Quartet i Stacey Kent Quintet. U subotu je u Tvornici emo poslastica i večer nostalgije za sve darkere The Sisters Of Mercy. Četrnaestog travnja vrhunski punk koncert u dvorani PAUK u SKUCU: D.O.A. iz Kanade, KUD Idijoti iz Pule i Defness By Noise iz Samobora. Dva dana kasnije gitara i glas grupe Toto Steve Lukather u diskoteci The Best.

Britanske extreme goth metal zvijeri Cradle Of Filth, pojačani Moonspellom, Turisasom, Dead Shape Figurom i Stribogom, rasturaju Boogaloo Club 25. travnja. Dan kasnije u zagrebačkoj Areni nastupa Beyonce u sklopu velike svjetske turneje I Am… na kojoj promovira svoj aktualni album 'I Am… Sasha Fierce'. Nema sumnje da će to biti još jedan spektakl, a i ulaznice su gotovo već rasprodane. Dvadeset sedmog travnja počinje još jedno izdanje međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho, koji traje do 30. travnja, a ugostit će grupe: Butthole Surfers, Sunset Rubdown, Mouse On Mars, William Parker Ensemble, Dälek, Oddateee, Destructo Swamrmbots, East Rodeo, Health i Zu.

Tridesetog travnja i 1. svibnja festival Kontrapunkt, koji je pokrenuo Eddie Ramich, obilježava 10 godina postojanja nastupom najznačajnijih DJ-eva iz cijelog svijeta u klubu Aquarius, koji kao i ekipa Kontrapunkta živi glazbu koju obožava – nu jazz, dubstep, broken & house… Fantastičan line up koji bi poželjeli mnogi svjetski festivali: Gilles Peterson (London), Theo Parrish (Detroit), Phil Asher (London), Cro-Magnon (Tokyo), Jose James (New York), Martyn (Washington), Dorian Concept (Wien), Masaya Fantasista (Tokyo), Shea Soul (London )… Osmog svibnja u Tvornici ponovo nastupaju otkačeni Finci Leningrad Cowboys. Dan kasnije, 9. svibnja u Slavonskom Brodu na Megabikerskim susretima nastupa još uvijek aktivna grupa Uriah Heep.



Dvadeset prvog svibnja Zagreb će po treći put posjetiti Depeche Mode u sklopu velike svjetske turneje Tour Of The Universe 2009 i u zagrebačkoj Areni zasigurno prirediti spektakl za pamćenje. Svakako valja reći da će nas zagrijati odlični Ladytron i malo manje odličan Motor.

I onda počinje lipanj, u koji ulazimo spektakularno. Trećeg lipnja u KD D. Petrovića nastupaju japanski bubnjari Kodo. Valja napomenuti da su Za Ondekoza (koji su tri dana zaredom rasprodali Lisinski) njihovi učenici. Dvanaestog lipnja u Rijeci počinje festival Hartera, koji će tijekom dva dana ugostiti Klaxon, Royksopp, Simian Mobile Disco i svakako još koje ime koje ćemo tek saznati, te će nam prirediti provod za pamćenje. Šesnaestog lipnja buka, strah i panika u obliku zastrašujućih Slipknot, pojačanih bendom Killswitch Engage, u Domu sportova. Samo dan kasnije, 17. lipnja američki nu metal velikani Disturbed u klubu Boogaloo. Samo nekoliko dana pauze i već 20. lipnja nekad globalno slavni i nedavno ponovo okupljeni Limp Bizkit na Šalati. 27. lipnja i Sir Elton John nastupa u pulskoj Areni.

I taman kad ste se malo odmorili, 24. i 25. lipnja T-mobile IN music Festival na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu. Ovogodišnji line up uvjerljivo je najbolji od svih dosadašnjih izdanja i svakako valja pogledati i doživjeti: Kraftwerk, Mobyja, Franz Ferdinand, N.E.R.D, Lilly Allen, Yeah Yeah Yeahs, Dimmu Bogir, Antrax, Art Brut, Sargent Garcia…

Srpanj rezervirajte za tradicionalni The Garden Festival koji se održava u kulbu Barbarella u Petrčanima kraj Zadra i koji u devet dana trajanja nudi čitav niz live actova i DJ setova najznačajnijih izvođača suvremene klupske plesne glazbe i longuea (Faze Action, Henrik Schwarz, Hot 8 Brass Band, Jose James, Lindstrom, Little Dragon…). Ako više volite zvuk gitare i rock buku, ostanite u Zagrebu i 3, 4. i 5. doživite Rokaj fest, koji još uvijek nije najavio svoje ovogodišnje zvijezde, ali nema sumnje da ćete ih htjeti doživjeti kad čujete tko dolazi. Dvanaestog srpnja Varaždin će ugostiti Carlosa Santanu, a Zagreb, u sklopu svojih ljetnih večeri na Gradecu, 13. lipnja Patti Smith i 14. lipnja Davida Byrnea. Od sredine srpnja partijaneri se sele na plažu Zrće na Pagu gdje se održava Papaya Day & Night od 15. do 30. srpnja, koji će ove godine ugostiti: Paula Van Dyka, Sharama, Freemasons, Playone feat. Barbara Tucker, Armina van Buurena


Kolovoz donosi najveći od svih ovogodišnjih koncerata, ali i jedan od najvećih spektakala posljednjih desetak godina, koncert grupe U2 na maksimirskom stadionu 9. i 10. kolovoza, uz Snow Patrol kao predgrupu. U kolovozu se održava i čitav niz manjih i većih koncerata, kao i manjih i većih festivala, poput Seasplasha, Dirty Old Festivala, Grean Beat Festivala, Viva La Pola, Kutina Urban Festa, Ethnoambient Salona, jazz festivala poput Liburnia Jazz Festivala, Cittanova Music Nights itd. Na ovom popisu svakako valja spomenuti nezaobilazni festival Exit, koji ove godine slavi 10. godišnjicu od 9. do 12. srpnja na staroj lokaciji - u Novom Sadu, a koji će između ostalih ugostiti ponovo okupljene Madness, Arctic Monkeys itd. (konačna lista još nije gotova). Treba istaknuti i koncert grupe AC/DC na Partizanovu stadionu u Beogradu 26. svibnja, a u Zagrebu nas do kraja godine još čeka nastup Erosa Ramazzottija u zagrebačkoj Areni, a po nepotvrđenim informacijama uživat ćemo i na koncertu Toma Jonesa i Massive Attack, Sinead O'Connor, Chic...