MAJA BLAGDAN

'Nije bilo lako uživjeti se u lik Marije Magdalene'

20.04.2015 u 07:02

Bionic
Reading

Splitka pjevačica Maja Blagdan za tportal govori o svom izbivanju sa scene, ljubavi prema duhovnoj glazbi i otkriva je li zaljubljena

Maja Blagdan pjevanjem se bavi od 14. godine, a u 18. je pjevački zanat ispekla u grupi Stijene. Prekaljena pjevačka veteranka, dvostruka dobitnica Porina i niza festivalskih nagrada, osvajačica četvrtog mjesta na Eurosongu, trenutno sa svojim timom priprema novi singl i uživa nastupajući u mjuziklu 'Uskrsli'.

Ljuti li vas što se govori o vašem comebacku, povratku na scenu? Posljednjih godina bili ste stalno pjevački aktivni, samo se o tome nije toliko pisalo..

Sve je u službi moje nove pjesme 'Više od najviše' pa mi, eto, takvi upiti i naslovi zapravo pomažu da malo skrenem pažnju na pjesmu. Predstavila sam se s njom početkom godine na Zagrebačkom festivalu.

Diskografski niste dulje vrijeme bili prisutni. Zašto? Je li došlo do zasićenja?
Nakon 27 godina karijere i 10 snimljenih albuma, dajem sebi slobodu i vrijeme da polako uživam u traženju i stvaranju novih pjesama. Naravno da sam osjetila zasićenje, ali od glazbe ne mogu pobjeći. To je neotuđivi dio mene. Sad već iz iskustva vidim da bilo kuda da me život odnese, i u tom novom segmentu mog života glazba ima svoje mjesto ili me i sama tamo dovede. Dok pjevam ja se najbolje dajem i ekstenziram u svijet, a i lipo mi je dok pjevam, nadam se i nekima od vas (smijeh).

Jeste li ikad htjeli zauvijek pobjeći od glazbe?
Sada znam da mi je bila potrebna promjena, novi pogled, novi pristup, sve novo, kako bih sama osjetila opet ljubav i strast, jer glazba se ne radi na normu ili zato što je prevelika pauza između albuma. Ines Prajo i Arijana Kunštek s Ivanom Popeskićem aranžerom, moja je ekipa koja radi na novim pjesmama, a ja sam postala jako zahtjevna u nastojanju da prenesem određene poruke i emocije koje želim, kroz tekst i glazbu. Sretna sam što me jako dobro razumiju i što sjajno surađujemo.

U posljednje vrijeme vaše se ime više spominjalo uz duhovnu glazbu...
Inspiracija i osvježenje je sigurno došlo i kroz duhovnu glazbu. Bilo je sjajno promijeniti auditorij i na jedan posve drukčiji način glazbom utjecati na ljude i s njima dijeliti snažne emocije.

Kakvo iskustvo ste dobili nastupajući u duhovnom rock mjuziklu 'Uskrsli' i kako ste se pripremali za tu ulogu?
Mjuzikl 'Uskrsli', u kojem igram ulogu Marije Magdalene, doživio je neki dan 14. izvedbu u kazalištu Komedija. To je jedna od tih promjena za kojima sam vapila. Šest mjeseci su trajale pripreme zbora, plesnog ansambla, nas oko sedamdeset je na sceni. Uživam pjevajući u mjuziklu. Sad već i u glumi, nije bilo lako u početku uživjeti se u lik koji glumim, a sad guštam u tome, baš je super malo se odmoriti od samog sebe (smijeh). Najteže mi je bilo ne obraćati pažnju na publiku i praviti se da je nema. Jedva sam to svladala, jer na nastupima stalno komuniciram s publikom. Lijepo je čuti na kraju gromoglasan pljesak i oduševljenje publike, a poslije čuti da su ljudi duboko dirnuti... ali ono najljepše, zašto je tome tako, naše je zajedništvo, snaga vjere i ljubav kojom donosimo poruku Uskrsnuća.


Maja Blagdan uživa nastupajući u mjuziklu 'Uskrsli'

Po kojoj biste pjesmi voljeli da vas pamte?
Po kojoj pjesmi da me pamte, ajme kakvo pitanje! Potresno i pomalo tjeskobno. Nisam li se tek vratila, a sad me već otpremate (smijeh)! Uopće nemam želju da me se pamti, ta što je ovaj život, tren jedan, a mi prolaznici. Sada je, dok sam tu, prilika da nešto učinim, da budem na dobro i sebi i drugima, da svojim životom i primjerom utječem koliko mogu i tamo gdje mogu. Da možda neka pjesma otvori neko srce...

Da vam ponovno ponude ulogu mentorice u nekom talent showu, biste li pristali?
Mentorica u nekom talent showu više ne bih bila, jer naprosto već imam to iskustvo. Nekoliko sezona sam bila mentorica u showu 'Zvijezde pjevaju' i to mi je dovoljno. Malo sam se zabavila, ali to nije više nešto što me privlači.

Jeste li ikad razmišljali o svojoj školi pjevanja poput dugih vaših kolega? Dugo ste na sceni i imate itekako što prenijeti drugima...
Još nisam došla u fazu kad imam potrebu prenijeti svoje znanje, sigurno zato što sam još mlada i još učim... Malo se šalim, ali zaista nemam tako nešto u planu, smatram to odgovornim poslom i za tako nešto čovjek treba biti dobro educiran i dobar pedagog. Kao samouka pjevačica još bih nekog i nešto krivo naučila.

U svibnju ćete proslaviti 47 godina. Što je najljepše u godinama u kojima ste sada? Jeste li se zaljubili?
Najljepše je u 47. godini što znaš odgovore na sva pitanja, pa i novinarska, i što nisi zaljubljen, a osjećaš se upravo tako. Godine me ne plaše, da me ne bole kosti tu i tamo, ne bi ih se ni sjetila koliko sam ih nanizala. Već ja njih uvelike koristim da opravdam svoju potrebu za povlačenjem, za mirom. Uživam u svojim godinama, imam osjećaj da više ne moram nikamo žuriti već da mogu široko otvorenih očiju i srca upijati polako svu ljepotu života i svega oko sebe. Iza mene su godine kada se ostvarujemo više na van, zadovoljavamo, gradimo neke svoje i društvene okvire, upoznajemo svijet, mogućnosti. Sada ajmo nazad, na unutra, živjeti na jednoj drugoj 'hrani', koja će biti dobra za osjećaje duše. Najbolje se osjećam kad na trenutke uspijevam biti samo promatrač, iznad sebe i situacije, pa panoramski, ravnodušno pogledam prema dolje i pomislim 'Hvala Ti Bože, ja jesam' i, naravno, kad sam na putovanju u inozemstvu.