OD OSVETE DO OPROSTA

Nicole Kidman i Colin Firth završili zajedno u krevetu

12.09.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Colin Firth osvojio je pohvale za uloge mucavog kralja, bolom potisnutog gaya, depresivnog pisca, finog gospodina Darcyja, no sada igra bivšeg vojnika kojeg progoni njegova prošlost kao ratnog zarobljenika u Drugom svjetskom ratu. Postoji li trenutak kada može oprostiti neprijateljskom vojniku koji ga je mučio i kada će postati 'braća u krvi'

U traileru filma 'The Railway Man', lik kojeg tumači Colin Firth želi se osvetiti japanskom vojniku koji ga je mučio u logoru, dok njegova supruga, koju glumi Nicole Kidman, pokušava iskopati tajne iz dubokih

trauma svog muža.
Film je baziran po stvarnoj priči, a Firth glumi Erica Lomaxa, britanskog vojnika kojeg su Japanci zarobili u veljači 1942., piše MailOnline.

Iako su prošla desetljeća, Lomax je još uvijek žrtva svojih sjećanja i pati od strašnih noćnih mora.
'On je divan čovjek, vidjela sam to. No, on je u lošem stanju. Želim znati što se dogodilo s Ericom', kaže Kidman, u ulozi Patricia Wallace, kolegi veteranu Finlayju.

'Živimo da bismo se osvetiti', kaže Lomax na početku i pronalazi bivšeg japanskog vojnika i prevoditelja, Nagasea Takashija koji ga je mučio tijekom rata.

'Nisam očekivao da ćeš biti živ', priznaje Takashi dok dva stara vojnika sjede nasuprot jedan drugome.

Film također istražuje odnos između Lomaxa i njegove supruge, koja pati zbog duhova prošlosti koje proganjaju njezina supruga.
'Mnogo sam pretrpio, ali znam da si i ti također patila', kaže joj Lomax.

No, kao i u stvarnoj priči, film ima sretan kraj kada se citira zadnja rečenica Lomaxove autobiografije koji kaže: 'Jednom mržnja mora prestati.'

Film je režirao Jonathan Teplitzky, a scenarij je napisan po autobiografiji Erica Lomaxa objavljenoj 1995.
U stvarnom životu pomirenje Lomaxa i Takashija dogodio se u Tajlandu, gdje je Britanac bio u zarobljeništvu.

Takashi je postao pobožan budist koji pokušava spasiti svoju dušu kroz dobrotvorni rad. Pokazat će se da njih dvojica imaju mnogo zajedničkog, nose zajedničku bol rata, te će na kraju Lomax reći da je Takashi njegov brat u krvi.

'Dokazao sam sebi da sjećanje nije dovoljno, ono samo učvršćuje mržnju', izjavio je za Christian Science Monitor. Lomax je umro u listopadu 2012. u 93. godini, očito pomiren sa svojom prošlošću.

'The Railway Man' premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Torontu.