NENO BELAN

'Neostvarena mi je želja napraviti glazbu za film'

24.06.2015 u 19:11

Bionic
Reading

Neno Belan skladao je glazbu za mjuzikl 'Matilda' koji je izveden na otvaranju 55. međunarodnog dječjeg festivala djeteta. To mu je drugi put da radi glazbu za kazalište

'Predstavu je režirala redateljica Nina Kleflin, a libreto i stihove napisala je Marijana Nola. U njoj među ostalim igraju i djeca iz Dramske radionice HNK u Šibeniku i Dječji zbor Zdravo maleni. U centru je priče Matilda, posebna i iznimno nadarena djevojčica koju mnogi smatraju čudom od djeteta', kaže Neno Belan koji je posljednjih mjeseci radio na glazbi za mjuzikl 'Matilda'. Osim toga bio je pjevački mentor glumcima.

'To je nešto posve različito od onoga što radim za sebe. Tada sam postavljen u određenim okvirima jer znam što publika od mene očekuje, kakav zvuk joj moram pružiti, a kad radim za mjuzikl, tu mi je omogućena veća umjetnička sloboda jer mogu koketirati s raznim drugim glazbenim žarovima. Tako sam unutar mjuzikla napravio heavy metal pjesmu za zločestu profesoricu koja je pjeva. (smijeh) Jako mi je zabavno i kreativno raditi neke druge stvari osim onog što radim za sebe', kaže Neno.

Jedna mu je od neostvarenih želja napraviti glazbu za film.
'Glazba za film me jako privlači i mislim da bih to jako dobro napravio. Vjerujem da ću i ubuduće raditi glazbu za predstave', rekao je. Za njega ovog ljeta nema predaha. Za 18. Večeri dalmatinske šansone radi pjesmu 'Tvoj glas' koju će otpjevati s glumicom i pjevačicom benda Detour Majom Posavec, a osim toga radi i glazbu za TV seriju 'Horvatovi' te će nastupati s Fiumensima.

'Bit ću stacioniran na Braču odakle ću odlaziti na koncerte i vraćat ću se se ondje', objasnio je. Energiju nakon nastupa, koji katkad zbog velikog repertoara traju i do tri sata, nadoknađuje snom od osam sati.

'Još uvijek imam dovoljno energije i poleta u životu. Osjećam se prilično živahno i ne vidim neku preveliku razliku u odnosu na prije 20 godina. Pazim i na prehranu, što jedem i da se redovito hranim', pohvalio se. Voli kuhati, a posebno kad mu dođe društvo.

'U Rijeci gdje živim ima stvarno divnih restorančića gdje za male novce jedeš vrhunski, a i uštedim na vremenu. (smijeh) Inače volim mediteranske specijalitete, razne pašte, njoke, ribu', otkrio je. Ljeti kondiciju održava vozeći bicikl što mu je strast.

'Zimi baš nemam uvjete za voženje bicikla što inače obožavam. Neko vrijeme sam đogirao, igrao sam i tenis rekreativno, ali me počelo boljeti rame pa sam prestao', kaže Neno.


Neno je nastupio u zavšnoj scenimjuzikla'Matilda' za koji je radio glazbu