DANIS TANOVIĆ

Natjerao Colina Farella da za film smršavi 11 kila

18.06.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Poznati bosanski redatelj svjetskoga ugleda govori o novim filmovima i projektima

Tanović je studirao u Sarajevu sve do ratnih godina, kada je otišao u Bruxelles i tamo diplomirao. Nakon diplome odlazi u Pariz, zajedno sa suprugom s kojom trenutačno očekuje peto dijete. Grad svjetlosti je odabrao jer smatra da su samo London i Pariz odlični gradovi za filmaše, dok je 'sve ostalo u Europi druga liga'. Prošle se godine ipak odlučio s obitelji nastaniti u gradu na Miljacki, no kipić Oscara koji je dobio za film 'Ničija zemlja' ostavio je u pariškom uredu.

Distribucija njegovog najnovijeg filma 'Triage', u kojem glume poznata lica poput Christophera Leeja, Paz Vege i Colina Farella, kreće ujesen, a zanimljivo je da je potonjeg uspio 'natjerati' da skine više od deset kilograma. 'Pročitao je knjigu i scenarij te, kao pametan momak, shvatio da mora skinuti kile', izjavio je Tanović za Gloriju. Slavni je glumac za potrebe filma danima jeo tunjevinu i pio kavu, a redatelj ga je znao i lagano izazivati naručujući pred njim svakojake delicije.

Između ostaloga, Tanović posjeduje i muzičke talente. Svira, naime, čitav niz instrumenata, poput klavira, gitare, basa i bubnjeva, no ipak nije htio udovoljiti majci, nastavnici glazbe, koja ga je vidjela kao glazbenika. 'Ja sam za to vrijeme maštao da za šankom pričam s Mickom Jaggerom. Sad je ispalo da cugam s Bonom Voxom i Markom Knopflerom i pričam s njima o glazbi. Znači, moji su se snovi ostvarili', zaključuje Tanović. S Bonom Voxom ga ipak veže malo više od šanka i čašice, s obzirom na to da je slavni glazbenik Tanoviću ponudio jednu svoju priču, prema kojoj će režirati film. Već intenzivno rade na scenariju, a snimanje bi moglo započeti sljedećeg proljeća.