DALMATINSKA PISMA

Naše klape na slovenskim pozornicama uz bok Stingu

02.09.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Na listi deset najbolje prodavanih koncerata u Sloveniji u zadnjih pet godina nalaze se čak dva koncerta hrvatskih skupina koje izvode tradicionalnu i novouglazbljenu dalmatinsku klapsku pjesmu, prema podacima prodajne agencije Eventim koje je u nedjelju objavilo ljubljansko Delo

Najveći odaziv slovenske publike izazvao je lanjski koncert britanskog rok glazbenika Stinga u ljubljanskom sportskom centru Stožice s prosječnom cijenom karata od 116 eura. Isti je prostor rasprodan i prilikom lanjskog koncerta skupine najpoznatijih hrvatskih dalmatinskih klapa za koji je bilo potrebno platiti u prosjeku 36 eura, pa se našao na drugom mjestu ljestvice najprodavanijih. I osmo mjesto na listi zauzima koncert istih klapa iz ove godine.

Uz neke poznatije svjetske skupine, na listi najprodavanijih koncerata nalaze se još i nastupi Parnog valjka te najpopularnije slovenske skupine Sidharta, dok je među pjevačima iz regije najviše karata u Ljubljani lani prodao Zdravko Čolić

Fenomen popularnosti dalmatinskog klapskog pjevanja među slovenskom publikom istražila je prije nekoliko godina mlada muzikologinja Urša Šivic. Takvi se koncerti u najbolje prodaju pred početak i na kraju turističke sezone jer Slovence kao česte goste hrvatske obale podsjećaju na dane opuštanja i odmora.

U svojoj studiji ona, međutim, tvrdi da su razlozi ljubavi prema dalmatinskoj pjesmi u Sloveniji i dublji. Među ostalim, nalazi ih u tome što Slovenci obožavaju vokalno i zborsko pjevanje, kao dio svoje muzičke tradicije, iako bariton, kako dodaje, kod dalmatinskog pjevanja a cappella ima vodeću, a kod slovenskih okteta, na primjer, nevažnu ulogu.

Šivic, međutim, govori o fenomenu 'akulturacije' dalmatinske klapske pjesme u slovensku sredinu jer je na stalnom repertoaru uz slovensku glazbu imaju mnogi domaći izvođači, a zadnjih je godina osnovano čak i nekoliko klapa koje sačinjavaju sami Slovenci, a izvode samo hrvatski repertoar.