FRCAJU ISKRE, MI GLEDAMO

Najvrući holivudski parovi

10.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Na stranu sve akcije, eksplozije i specijalni efekti. Mamac koji najlakše privuče gledatelje u kino dvorane jest kemija između nje i njega. Prisjetimo se nekih od najvatrenijih holivudskih parova

Richard Gere i Julia Roberts, Zgodna žena

On je opaka poslovna zvjerka, odrješit, uglađen izvana, okrutan iznutra i samouvjeren u svojem šarmu. Ljubav mu ne treba, ima dovoljno novca za nju, a za romantične igrice jednostavno nema vremena. Ona je upravo ono što mu treba – laka zabava za nekoliko novčanica s likom Benjamina Franklina. No, na njegovo iznenjađenje, ona uistinu jest upravo ono što mu treba – prostitutka sa srcem od zlata koja kao da je poslana s ciljem da ga nauči što je prava ljubav. I zaista, lekcija naposljetku nije ekskluzivno za Richarda Gerea, nego za cijelu publiku koja se topi na jednu od najpoznatijih filmskih ljubavnih priča. Scene u kojima se tvrdokornom poslovnjaku potkrada osmijeh dok ga zavaljenog u pjenušavoj kupki obgrljuju beskonačne noge Julie Roberts tek je razglednica cijele priče o romansi između dva svijeta, o poslovnjaku i prostitutki koji u njihovim osobnim bajkama postaju princ na bijelom konju i princeza.

Patrick Swayze i Jennifer Grey, Prljavi ples

Sam naslov daje naslutiti da neće proći odviše minuta filmskog vremena prije nego što počnu frcati iskre. Seting je prilično stereotipan, ali pali svaki put. Uštogljena i konzervativna djevojka pod vječnom paskom svojih roditelja otkriva čari ljetnog kampa u kojem je glavna zanimacija mlađarije, gle vraga, baš prljavi ples. A prljav je samo zbog toga što je strastven, energičan i nesputan. Na nesreću po mladu uštogljenu i konzervativnu djevojku, vođa spomenute grupice je samo utjelovljenje prljavog plesa, Patrick Swayze u najboljem izdanju ikada, spreman pokazati da su se godine baletne škole itekako isplatile. Vjerojatno je svaka djevojka poželjela biti Jennifer Grey u trenutku kad Swayze njezinom ocu govori 'Nitko ne stavlja Baby u kut'. Kad uz ples još i zapjeva u možda najromantičnijoj pjesmi sa soundtracka, svaka ženska obrana pada u vodu.

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet, Titanik

Još jedna stereotipna priča vješto nanovo istkana magičnim rukama Jamesa Camerona u hit desetljeća. Vjerojatno ne postoji stariji ljubavni zaplet od siromašnog mladića i djevojke iz imućne obitelji koji se zaljube i bez obzira na sve prepreke iznađu načina za ostvariti svoju ljubavnu vezu. Mladenačka energija Leonarda DiCapria kao suprotnost koju privlači suzdržana i neotkrivena senzualnost Kate Winslet poslužili su kao remek djelo na temelju kojeg su mnoge tinejdžerke, ali i tinejdžeri, oslikavali svoja prazna platna ljubavnih očekivanja i stremljenja, priželjkujući bar jednom u životu u ljubavnom zanosu proći rukom preko zamagljenog stakla automobila. Dovoljno u prilog jačini ove tragične ljubavne priče govori i činjenica da i danas nigdje u svijetu ne postoji talent show u kojem se do iznemoglosti ne ponavlja pjesma Celine Dion neraskidivo vezana uz Cameronovo remek-djelo.


Brad Pitt i Angelina Jolie, Gospodin i gospođa Smith

Johnu i Jane je dosadno u životu. Žive u braku već toliko godina da se čini kao prava vječnost i ništa im ne može pomoći da se trgnu iz učmale kolotečnine. Osim nenadanog saznanja da su oboje plaćeni ubojice. A dodatni čili na tortu stavlja činjenica da im je sljedeći zadatak da se međusobno likvidiraju. Prije pet godina, kada su gospodin i gospođa Smith prvi puta ugledali svjetlo kino-projektora, Brad Pitt i Angelina Jolie nesumnjivo su slovili kao najseksi ljudi Hollywooda. Činilo se prirodnim odabirom da će prije ili kasnije zajedno uploviti u ljubavnu luku, a scene u filmu su pokazale da itekako ima vatre među njima. Red akcije presiječen redom vrućih ljubavnih scena pokazao se kao prava formula za stvaranje jednog od najpamtljivijih i najvatrenijih parova, ne samo na filmskom platnu, već i izvan njega. Njihovi seksualno nabrijani sukobi kulminirali su u pomirbenom seksu kakvom obični smrtnici mogu samo stremiti.

Mickey Rourke i Kim Basinger, 9 i pol tjedana

Mickey Rourke nekad je izgledao kao normalan čovjek, dapače, bio je zgodan i seksi, daleko od izmućene, izmlaćene i izoperirane hrpe mesa koju sad nosi na faci. Imao je sreću da glumi u jednom od najpoznatijih erotskih trilera s glumicom koja je tada bila u samom vrhu Hollywooda, došavši na to mjesto zahvaljujući svojem talentu, ali i ljepoti. Na tragu probijanja granica Marlon Brandovim eskapadama u 'Posljednjem tangu u Parizu', '9 i pol tjedana' dodatno je pomaknuo granice dopuštene erotike na filmskom platnu. Kroz lagano nastranu aferu koja kulminira sadomazohističkim igricama, Rourke i Basinger svojom strašću dopiru do nas na vrlo osnovnom, instinktivnom nivou, a brojne scene, posebice ona sa senzualnim isprobavanjem sadržaja hladnjaka, ostaju istetovirane na svijesti moderne publike te često puta ponavljane u brojnim posvetama ovom erotiziranom klasiku.

Clark Gable i Vivien Leigh, Zameo ih vjetar

Clark Gable i Viven Leigh su par s kojim je sve počelo. Ne zato što su bili silno romantični i zauvijek zaljubljeni, nego zato što su uveli u film svojevrsnu anti-ljubav koja je danas toliko popularna. 'Frankly, my dear, I don't give a damn' jedna je od najpoznatijih rečenica filmskog naslijeđa, a možda najljepši dio u njoj je što mu zaista nije bilo stalo do nje. Mnogima nema ničeg privlačnijeg od snažnog muškarca koji bahatu razmaženicu stavi na svoje mjesto, a tada je većina žena Amerike, pa i šire, željela biti gdje god ih Clark Gable postavi. Njihov strastveni odnos ljubavi i mržnje ustobočio ih je kao jedan od najvrućih parova filmske umjetnosti.

Sumrak saga

Edward Cullen i Bella Swan? Bella Swan i Jacob Black? Ovdje već lagano zalazimo u domenu trećeg kotačića, stoga nećemo odveć pisati o ovom trojcu kako ne bismo stali na pokoji žulj vjernih obožavatelja. Umjesto toga prepustit ćemo vama da nam u komentarima kažete zaslužuju li Edward i Bella, ili Bella i Jackob, svoje mjesto među najvrućim parovima Hollywooda.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: