IZJAVE KOJE SE PAMTE

Najpoznatiji filmski citati

  • Autor: V. Ž./N. I.
  • Zadnja izmjena 04.06.2011 14:40
  • Objavljeno 04.06.2011 u 14:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Filmovi nas fasciniraju, inspiriraju i zabavljaju, no samo neki imaju moć zavući se pod kožu generacija gledatelja, nadilazeći desetljeća i kontinente. Teško je reći što stvara takvu čaroliju, no veliku ulogu pritom zasigurno igraju nezaboravne rečenice koje nalaze svoje mjesto u popularnoj kulturi i svakodnevnom govoru

Teško je izdvojiti najbolje od najboljih filmskih rečenica, s obzirom da je takav izbor uvijek subjektivan te ovisi o žanru i filmskoj eri kojoj pripadaju, no nekoliko koje smo izdvojili zasigurno će vas podsjetiti na najpoznatije filmske trenutke.

'Bond, James Bond.'

Tajni agent u službi britanske kraljice ima sve – okružen je manekenkama s istančanim osjećajem za oskudno odijevanje, vozi zapanjujuće jurilice pretrpane tehnološkim igračkama, a uza sve to je opaki frajer skriven iza maske britanske uglađenosti. No najpoznatiji je zbog dvije stvari – votka-martinija, protresenog, a ne promiješanog, i svog upečatljivog načina upoznavanja.

'Bond, James Bond', prvi put se predstavio na filmu sada već davne 1962. godine, kada je temelje liku i djelu britanskog tajnog agenta udario Sean Connery. U narednih gotovo pola stoljeća ovu rečenicu je uz karizmatični smiješak ponovilo ukupno šest utjelovljenja Jamesa Bonda u 24 filmska pojavljivanja.

Kada je u svojem zadnjem pojavljivanju u ulozi popularnog agenta Pierce Brosnan prekršio obje svetinje – naručio je mojito umjesto votka-martinija, a zatim se predstavio jednostavno kao James Bond – okorjeli obožavatelji bili su sigurni da je to kraj njihovog miljenika. No pokazalo se da je to kršenje pravila bilo samo uvod u novog Jamesa Bonda za 21. stoljeće, koji je brutalan, surov i daleko od prepoznatljive uglađenosti, ali s vrhunskim talentom za akciju, eksplozije i razbijanje. Rečenicu 'Bond, James Bond' je naslijedio Daniel Craig, a kad je on izgovori, znamo da slijedi šutanje guzica.

'Go ahead, make my day!' (Hajde, uljepšaj mi dan!)

Malo je onih koji nam pogledom mogu zalediti krv u žilama, a Clint Eastwood je jedan od njih. Uz ledeni pogled ispod namrštenih obrva i govor tijela koji isijava smirenu odlučnost, ništa mu ne treba. No kad se udruži s dvojicom najboljih prijatelja (naravno, Smith & Wesson utjelovljen u ručni top), Prljavi Harry se pretvara u nezaustavljivu silu prirode.

Rečenicu kojom je molećivo nagovarao zločince da prvi zapucaju da bi ih mogao mirne duše ustrijeliti i riješiti se dosadne birokracije i sudstva prvi je put izgovorio 1983. godine u filmu 'Iznenadni udar', četvrtom u nizu filmova o detektivu koji rješava zločine na osebujan i poprilično agresivan način.

Otada se ova rečenica uvukla u jezični arsenal svih onih koji jedva čekaju da protivnik napravi krivi korak te im da razloga da mu 'naravnaju kičmu', doslovno ili metaforički.

'May the Force be with you' (Neka Sila bude s tobom)

Mnogi koji religiozno upotrebljavaju ovu rečenicu već desetljećima možda i ne znaju da je prvi put nije upotrijebio Obi Wan Kenobi, niti Yoda, već najgori cinik među intergalaktičkim krijumčarima, koji čak ne vjeruje u postojanje Sile - Han Solo.

Ipak, jedna od najčešće citiranih filmskih rečenica, ujedno i najcitiranija rečenica ZF žanra, bila je odskočna daska za stvaranje društvenog fenomena - religije Jedi. Da, dobro ste pročitali, milijuni ljudi zaista vjeruju u postojanje Sile, a najvećim brojem sljedbenika te religije može se pohvaliti Australija. Pogađate kako glasi njihov službeni pozdrav.

Da bismo odmah skinuli s leđa gnjev trekkija koji će iz svog arsenala povući 'Beam me up, Scotty' kao najcitiraniju rečenicu ZF žanra, ona zapravo nikada nije izgovorena, već je tek puki proizvod narodne predaje.

'E.T. phone home' (E.T. telefonirati kući)

Orson Welles isprepadao je cijelu američku naciju radio-dramom 'Rat svjetova'. Kubrick je 'Odisejom u svemiru' znanstvenu fantastiku označio tjeskobom, a Ridley Scott je svojim 'Osmim putnikom' putovanje svemirskim prostranstvima prikazao u najstrašnijem obliku.

No tada se pojavio Spielberg svojim viđenjem kontakta s vanzemaljcima, koje je ispunilo toplinom srca kino publike diljem svijeta.

Svi koji su 1982. godine imali dovoljno godina da shvate što simpatični vanzemaljac pokušava, plakali su kada je to i priopćio na svom nepravilnom i nespretno sročenom engleskom. Plakali su i kada je umirao, kada je odlazio i opraštao se s Billyjem… Uglavnom, puno se plakalo tijekom filma. No ovom jednostavnom rečenicom, 'E. T. phone home', dražesni posjetitelj s drugog planeta ušao je u urbani rječnik pop kulture. Stoga ne čudi što su nakon ove moderne bajke svi koji su htjeli pokazati koliko su osjećajni, a da ne ispadnu mekušci, ili izraziti nostalgiju za zavičajem, ponavljali ove riječi.

'I'll be back!' (Vratit ću se!)

I vratio se. Nakon originalnog 'Terminatora' Jamesa Camerona još dva puta, iako oba puta kao pozitivac, a navodno će nas počastiti svojim vraćanjem još barem jednom, makar u sporednoj ulozi. Guverner Kalifornije, prije no što se bacio u političke vode, znao je tu i tamo snimiti i poneki dobar film. Njegova vjerojatno najupečatljivija uloga bila je uloga robota, točnije kibernetskog organizma iz budućnosti. Vrlo neugodan Terminator ujedno je i jedan od najboljih negativaca na filmu.

Popularnosti rečenice doprinio je i Arniejev kvrgavi naglasak, a danas vjerojatno ne postoji osoba koja bar jednom nije u šali imitirala zloguku prijetnju ubojitog kiborga.

Brojne kino i internetske ankete pokazale su jednake rezultate – 'I'll be back' je rečenica koja je jednoglasno izabrana za najviše citiranu rečenicu u povijesti kinematografije.


'You talkin' to me?' (Meni govoriš?)

U filmu Martina Scorsesea 'Taksist'Robert de Niro glumi čovjeka iz naroda koji je proživio vijetnamski rat. Odbačen od društva, svoj kruh zarađuje noću za volanom taksija te postaje antiheroj svog vremena.

Uz nekoliko Oscara i Zlatnu palmu, ovaj film ostat će zapamćen i po rečenici: 'Are you talkin' to me? You talkin' to me?', koju s luđačkim sjajem u očima Travis Bickle uvježbava pred ogledalom. Zanimljivo je da je navedena scena nastala kao improvizacija.

U scenariju je pisalo da Travis razgovara sa sobom u ogledalu, a De Niro je od tog kratkog naputka stvorio scenu upisanu u povijest kinematografije. Film će, osim po legendarnom citatu, ostati zapamćen i po tome što je nekoliko godina kasnije John Hinckley, nakon neuspješnog pokušaja atentata na Regana, izjavio da je bio inspiriran upravo Scorseseovim filmom.

'And now for something completely different' (A sada nešto potpuno drugačije)

Da, znamo da u originalu ova rečenica nije iz filmske industrije, već iz televizijske serije 'Leteći cirkus Montyja Pythona', ali 1971. godine snimljen je film koji je sadržavao najbolje skečeve iz prve i druge sezone, a naslovljen je upravo po ovoj općepoznatoj rečenici, stoga možemo bez straha ustvrditi da nismo previše skrenuli s teme.

Pet engleskih majstora i jedan Amerikanac koji su zauvijek izmijenili povijest komedije zaslužili su da zauzmu počasno mjesto naše liste najboljih filmskih citata. Doduše, malo je poznato da su ovu rečenicu, koja se često citirala i pojavljivala u raznim literarnim posvetama popularnoj šestorci, montipajtonovci zapravo popalili od Christophera Tracea, britanskog voditelja dječje emisije.

Poput Tracea, John Cleese bi se pojavio u kadru u ulozi ozbiljnog voditelja koji izgovara popularnu rečenicu kao znak nakon kojeg bi ozbiljnost satro tipični montipajtonovski pečat – goli klavirist! Kao posveta otkačenom duhu montipajtonovaca, ova rečenica našla je svoje mjesto u urbanom vokabularu kao kratak komentar bilo kakve suludosti, a u ozračju opće situacije u zemlji i svijetu ima priliku zaživjeti u našim rječnicima novim sjajem i elanom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi