TOP 14

Najbolji spotovi ovoga tjedna

20.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Mangroove, Gatuzo, Pink Studio, Filip Dizdar...samo su neki od domaćih glazbenika koji su vrijedno zasukali rukave i stvorili nove video uratke. Novih četrnaest videospotova donosi vam redakcija portala Spotdepo.hr a kako izgledaju, pogledajte u nastavku

Mangroove -'Sami'

Aktualni singl grupe Mangroove 'Sami', objavljen početkom travnja, samo što nije stigao do broja 1 na HR Top 20. Nije ni čudo jer je u pitanju izuzetno pitka neo soul pjesma prekrasnih stihova koja je oduševila domaću publiku odmah po objavljivanju. Istovremeno, pjesma 'Sami' je našla svoje mjestu pri vrhovima mnogobrojnih domaćih top ljestvica. Spot je sniman jednog kišnog dana u predivnoj, svježoj, probuđenoj šumi na Sljemenu, a režirala ga je Eva Kraljević.

Gatuzo - 'Budi glasniji'

Dinamični rock dvojac Gatuzo sa spotom za svoj novi singl 'Budi glasniji' spreman je za još jedno osvajanje publike i kritike. Već nakon prvih taktova pjesme i kadrova spota, jasno je kako će njihov novi hit preko noći preuzeti radijski i televizijski eter te još jednom pokazati kako su dečki iz Gatuza predodređeni za velike stvari. Snimatelj i režiser glazbenog spota'Budi glasniji' je Stanko Herceg, s kojim su surađivali i na maštovitom videu 'Oni govore', za koji su zaradili i nominaciju na Danima hrvatskog filma u kategoriji 'Glazbeni spotovi'. Spot 'Budi glasniji', sniman je u ranu zoru na zagrebačkim ulicama, a kako pjesma poziva na to da se bude glasniji, tako su se i Šiljo i Goran derali iz svega glasa te pokazali iskren bunt prema gradu koji se tek budi. Eksplozija bunta vidljiva je na samom kraju spota u njegovom neočekivanom finalu. Montažer, dizajner efekata i kolorist slike Darko Vraćevič - Dac odradio je odličan posao i Zagreb prikazao kako dostoji - urbano, kulturno i sa stilom.

The Karambol feat. Jale - 'Čudne njuške'

Vinkovački band the Karambol je pjesmu 'Čudne njuške' snimio u suradnji s vinkovačkim kantautorom Darkom Jakušem - Jaletom koji je ujedno i autor ove pjesme dok se producentskog posla prihvatio Branimir Jovanovac - Bani s kojim rade na svom drugom albumu koji bi svjetlo dana trebao ugledati u izdanju izdavačke kuće Croatia Records. Za snimatelja i montažera ovog spota angažirali su mladog Domagoja Faraga L-Patrona koji je okom kamere dočarao atmosferu s proba uz kratku priču o jednoj 'čudnoj njuški'.

Snimatelj i montažer: Domagoj Farago L - Patron
Scenarij i režija: Domagoj Farago L - Patron, the Karambol i Jale
U spotu sudjeluju: Marijana Čuljak i Mirko Jurekić

Kandžija i Gole žene - 'Mali mržnja (live)'

Još jedna live snimka Kandžije i Golih žena kao najava izlaska albuma 'Folder sa Golim ženama'.

Navarro - 'Svemir'

Navarro je mladi zagrebački alter rock band koji se već predstavio singlom 'Déjà Vu', a sada je aktualni 'Svemir' dobio i vizualni identitet! Autor pjesme Martin Žunec, ujedno je i redatelj videospota koji je radio i montažu, a inspiraciju crpi iz svakodnevnog života, humora i frustracija zbog svega što nije ispravno. Crno-bijeli art videospot sadrži popriličan broj pomaknutih scena i nastavlja tradiciju započetu videospotom 'Déjà Vu'. Žunec je naizgled vrlo inspiriran Timom Burtonom i njegovom estetikom, te na vrlo živ i surov način prikazuje unutrašnja previranja čovjeka, mračne strasti koje svatko skriva duboko u sebi. Pomalo ekscentričan i bizaran videospot prikazuje Žunecovu mračnu viziju usamljenosti u vezi, te na površinu izvlači sve strahove u odnosu dvoje ljudi. 'Svemir' je u konačnici romantična glazbena priča prepuna mračne simbolike čiji videospot odiše elementima baudelaireovske estetike ružnoće.

Pridjevi - 'Svijet na dlanu'

Prvi singl grupe Pridjevi, koju čine Ivana Picek, Nina Romić i Dino Santaleza, s istoimenog albuma izdanog u ožujku 2014. Psihodelični spot za pjesmu 'Svijet na dlanu' snimljen stop motion animacijom, izradili Vila Propuh Art zaslužni i za cover albuma Pridjevi. Album dostupan za slušanje i besplatan download na You Tube-u, Bandcampu i Soundcloudu.

Deni - 'Nasukan'

'Miran i pošten čovjek bez imalo ega'… Tako kolege glazbenici opisuju Denija Kožića, prekaljenog rokera iz zagrebačkog Zapruđa. Deni je iskusni glazbenik koji je bio član mnogih bendova (Ritam s ovoga svijeta, Jura Stublić & Film, Pips Chips & Videoclips, Pjer Žardin & Psi od Slame, Psihomodo Pop, Den Deri) te se napokon u zrelijim godinama odlučuje napustiti gostovanja, druge bendove i počinje stvarati svoju glazbu te snimati kantautorski. Singlom 'Nasukan' najavljuje prvi samostalni album, a sama pjesma nastala je u studiju DAN/MRAK (matični studio grupe Pips Chips & VideoClips) uz sudjelovanje Tina Ostreša na bubnjevima, Marka Levanića na basu, klavijaturiste Ivana Arnolda, tromboniste Antuna Aleksa, saksofoniste Ivana Solde i trubača Jurja Bori. Za produkciju i snimanje je zaslužan Ivan Božanić, a pod redateljskom palicom Radislava Jovanova Gonza snimljen je videospot u Rijeci.

Cinkuši i Darko Rundek - 'Tiček'

Suradnja skupine Cinkuši s Darkom Rundekom rezultirala je odličnim singlom 'Tiček' koji je ovih dana dobio i svoje video izdanje. Spot 'Tiček' potpisuje vrsni znalac svog zanata Darko Drinovac koji s Cinkušima uvijek rado surađuje. Kadrovi s Darkom Rundekom snimljeni su u jednom danu kad se Rundek na putu iz Pariza prema moru zadržao nekoliko sati u Zagrebu. Prema riječima Darka Drinovca, doslovce su ga oteli i prebacili u poznato okruženje Cinkuša, a to je njihovo Vrapče. Spot prikazuje Rundeka kao svjetskog putnika na kratkom odmoru; kavica, pivica, knjiga - u Vrapču. Kadrovi Cinkuša snimljeni su kraj Zagreba na lokaciji jedne stare pilane. Cjelinu spota čini još i asocijativno igranje Tičeka na drvenom konju kojeg je utjelovio prijatelj benda Davor Persić. Sve je prožeto pozitivnom mistikom i u crno-bijeloj tehnici prenosi emociju pjesme.

Filip Dizdar - 'Moj pad'

Aktualni singl Filipa Dizdara, 'Moj pad' ovih dana dobio je i svoj vizualni identitet. U drugačijem i intimnijem izdanju, Filip je ovog puta ulogu redatelja za vlastiti video spot odradio iz osobne perspektive kroz nedavno putovanje u grad ljubavi, svjetlosti i umjetnosti… Kako je Pariz djelovao na Filipa i njegovu glazbu, pogledajte u novom videospotu 'Moj pad'. Autor glazbe i teksta pjesme 'Moj pad' Filipov je suradnik i kolega Alan Dović, dok se za mastering pobrinuo Andrej Lončarić. Nakon jako uspješnih pjesama koje su se našle na albumu 'I dalje sanjam…', a od kojih su 'Sunce', 'Hodaš na rukama' i 'Bolje da ostaneš sama' samo dio ovog glazbenog paketa, na red je došao i jedan intimniji broj.

 

Pink Studio - 'Kako ćemo reći mamama?'

O jednoj pomalo atipičnoj ljubavnoj pjesmi, jedan pomalo atipičan bend, snimio je pomalo atipičan spot. Pjesma je 'Kako ćemo reći mamama?', bend je Pink Studio, a spot je snimljen u samo jednom kadru. Ideja redateljice Kristine Jakovac Bangoura bila je prikazati međusobnu podršku, samodostatnost, ispreplitanje i trajanje. Kako u glazbenom, tako i u životnom smislu pa tako Pink Studio u spotu glumi namještaj.

Rewolti - 'Možda danas (Parampa)'

Rewolti su hrvatski pop/punk bend iz Zadra. Bend se sastoji od vokala i basista Sebastiana Jerolimova, vokala i gitarista Marka Lovrinova i bubnjara Damira Medića. Bend je nastao još u srednjoj školi kada su izdali singl 'Jedino i najbolje', koja je bila hit mjeseca na nekim lokalnim radio postajama, te su tako zadobili pažnju od izdavačke kuće Croatia Records. Odlaze u studio u Zagreb i snimaju pjesmu 'Ti nisi ta' za koju na ljeto snimaju i spot u Zadru. Uslijedile su pozitivne reakcije publike i dale vjetar u leđa novom bendu koji zatim nastupa diljem bivše države. Rewolti se kasnije sele u Zagreb, radi fakulteta, te nalaze stan na Trešnjevci i dolaze na ideju da tu snime spot za treći singl 'Možda danas (Parampa)', unatoč negodovanju nekih susjeda uz hrabrog redatalja Filipa Dizdar.

Samosvjetlo - 'Sve što je iza nas'

Samosvjetlo je psihodelični rock bend formiran oko jezgre koju čine Zoran Čalić, Levi Levačić, Dejan Slak i Jernej Šavel.
Tekst: Damir Trkulja / glazba : Zoran Čalić
Aranžman : Samosvjetlo / Žare Pak

Lovre Lučin - 'Infetan'

Lovre Lučin, talentirani je glazbenik kojeg je svojedobno dnevni list Slobodna Dalmacija proglasila hrvatskim Michaelom Bubleom. Ovaj dvadesetjednogodišnjak kroz medijsko predstavlja prvog singla i videospota „Infetan“ započinje glazbenu karijeru, a dotad je u rodnom Splitu već ostvario pohvale etabliranih estradnih diva poput Radojke Šverko i Meri Cetinić, te medija. 'Kad mi je Dino Damir Pleština, autor , ponudio pjesmu odmah sam sebi dočarao jednu pop/swing atmosferu prošlog vremena, prepunu ritma i brass sekcije. Kako sam odrastao na funku i jazz-u vrlo mi je bila bliska atmosfera koju smo stvorili na snimanju ove pjesme. Nadam se i vjerujem da će se naša suradnja nastaviti u istom smjeru', izjavljuje Lovre.

Jasmin Stavros & Učiteljice - 'Nema natrag'

Jasmin Stavros, neokrunjeni kralj zabave odlučio je podržati mladi ženski bend Učiteljice na početku njihove karijere, te je sa njima snimio duet pod nazivom-  'Nema natrag'. Pjesma je pozitivna i brzog, modernog ritma sa prizvukom Irske, odnosno violine i tambure, instrumenata koje sviraju cure iz benda Učiteljice. Pjesma koja će vrlo brzo postati veliki hit, sa zaraznom violinskom temom izlazi u idealnom trenutku pred samo ljeto i veliku tradicionalnu Stavrosovu turneju po Jadranu. Nova suradnja Stavrosa sa tandemom Bačić/ Dragojević sigurna je garancija za hit! Autori pjesme su Dušan Bačić i Bojan Dragojević, autori Stavrosovih hitova 'Opala' i 'Ljubomorni ljudi' koji su ujedno i predstavnici nove generacije hit makera čije su pjesme sakupile nevjerojatnih 120.000.000 klikova na You Tubeu u kratkom vremenu!