ZVONČIĆI, ZVONČIĆI...

Najbolji božićni albumi 2010.

17.12.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Iako su klima i ugođaj u ovom dijelu svijeta sasvim božićni i obećavaju bijeli Božić, ovogodišnja ponuda božićnih albuma doima se recesijski mršavom

Ako znamo da su, primjerice, prošle godine božićne albume među ostalima objavili Bob Dylan, Sting, Tori Amos i Andrea Bocelli, onda se ponuda u kojoj su Susan Boyle, Mariah Carey i Annie Lennox doista čini skromnom. Božićno tržište inače nije samo rezervirano za 'sezonske' albume jer uz hrpe jakih novih studijskih izdanja, a mnogi se, pogotovo oni s komercijalnim potencijalom, trude objaviti album u vrijeme darivanja, tu je i redovita best of ponuda. Ove su godine svoje karijere, manje ili više ambiciozno, rekapitulirali, između ostalih, Jay-Z, Bon Jovi, Pet Shop Boys, Thievery Corporation, Pink, Nelly Furtado. Oproštajnu kolekciju objavili su rasformirani A-ha, a povratničku reformirani Suede, dok je Norah Jones objavila kolekciju svojih dueta i gostovanja. Sve je, dakle, na svom mjestu, samo fale božićni albumi, odnosno jaka izdanja jačih izvođača.

Što se, dakle, nudi? Zlato se kuje dok je vruće, pa je zato Susan Boyle, odnosno Simon Cowell i njegov tim koji stoje iza nje, objavila svoj drugi album u nepunih 12 mjeseci. Nakon u devet milijuna primjeraka prodanog 'I Dreamed A Dream', evo odmah i nastavka 'The Gift' (Syco/Sony/Menart), koji počinje trima stvarima koje nemaju nikakve veze s Božićem (Reedova 'Perfect Day', Cohenova 'Hallelujah' i 'Don't Dream It's Over' Crowded Housea), ali zvončići i zbor u pozadini integriraju ih u priču, dok je ostatak 'sezonski'. Rezultat je predvidljiv, a recimo samo da oni kojima je Su-Bo dosad bila simpa neće biti razočarani, ostali neće ništa propustiti.

Annie Lennox
već odavno nije vijest u glazbenim krugovima i za to si je svojim rijetkim diskografskim ukazanjima (tri solo albuma plus jedan s obradama u zadnjih 20 godina) sama kriva, a tu ni 'Christmas Cornucopia' (Island/Universal Music) neće puno pomoći. Njezino čitanje božićnih klasika je sve samo ne sezonski prikladno – preagresivno, preintenzivno i preglasno, kao da s godinama ne dolazi mir i mudrost, već turbulentni nemir i tko zna što sve, ali to je već neka druga priča.

Od manje razvikanih izdanja, tu su 'Joy To The World', oregonskog world music orkestra Pink Martini, koji očekivano ne donosi samo anglosaksonske božićne tradicionale, zatim 'A Glimpse Of Stocking' britnskih indie-dance veterana Saint Etienne, zanimljiv po tome što se (preko stranice njihova fan kluba) moglo naručiti i posebno, tzv. personalizirano izdanje u kojem je za tričavih 150 funti u jednoj pjesmi inkorporirano ime kupca (?!). Božićni je duh, kao što vidimo, življi no ikad. Zatim su tu nove američke country-pop zvjezde Lady Antebellum sa svojim mini albumom 'A Merry Little Christmas' i ožićni album kasta iz serije 'Glee', 'Glee: The Music, The Christmas Album', koji će nedvojbeno biti apsolutni bestseler na svim teritorijima gdje se serija prikazuje, no mi ćemo na to još pričekati.

Možda je najbolja u ovogodišnjoj ponudi, i to zasigurno najmanje svojom 'krivnjom', Mariah Carey glavom i bradom. Ništa čudno jer njezin je blockbuster iz 1994. 'Merry Christmas' jedan od najprodavanijih božićnih albuma ikada (12 milijuna), ujedno i jedan od njezinih najboljih albuma uopće, a 'All I Want For Christmas Is You' još uvijek nezaobilazni početak i kraj svakog božićnog tuluma. Mariah je, dakle, specijalist za božićna pitanja, a solidni 'Merry Christmas II You' (Island Def Jam/Universal Music) uz dobro znane božićne standarde donosi i četiri njezine nove autorske pjesme ('O Santa', 'Christmas Time Is In The Air Again', 'When Christmas Comes' i 'One Child') na blagdansku temu.

Od pojedinačnih pjesama, download poklona za fanove i božićnih singlova tu su očekivano The Killers koji su, bez obzira na pauzu i zahuktalu solo karijeru frontmena Brandona Flowersa, i ove godine objavili originalnu autorsku božićnu pjesmu, što je tradicija koju su započeli 2006. Njihova je peta uzastopna 'sezonska' pjesma (a prethodne su redom 'A Great Big Sled', 'Don't Shoot Me Santa', 'Joseph, Better You Than Me' i 'Happy Birthday Guadalupe') 'Boots', a prihodi od nje idu u dobrotvorne svrhe, i to za borbu protiv AIDS-a. Tu su i Coldplay sa svojom 'Christmas Lights', kao i Paul Simon čija je 'Getting Ready For Christmas Day' božićna samo u naslovu.

Sve u svemu moglo je i bolje, ali zato postoji more 'povijesnih' božićnih albuma za dugo zimsko istraživanje.