GLAZBENI GUŠTI ZA SVE

Najbolje bondovske pjesme svih vremena

29.09.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Pjesmu za novi film iz serijala o Jamesu Bondu, 'Skyfall', otpjevat će Adele, a mi ćemo se, dok ne stigne njena pjesma, prisjetiti najboljih 007-singlova koji su počesto nadživjeli filmove u kojima su se pojavili

Skyfall', 23. film slavnog tajnog agenta koji je preko nekoliko junačkih, pardon, glumačkih leđa prebacio 50 godina, samo što nije stigao u kina, a polako su počele kapati pojedinosti o filmu. Saznali smo kako će izgledati plakat filma, potom da će Daniel Craig nositi odijela Toma Forda i ono ponajvažnije – tko će imati čast zapjevati na špici filma.

Nasljednica Shirley Bassey, Louisa Armstronga, Paula McCartneyja, Madonne, Toma Jonesa i ostalih koji su imali čast zapjevati dok veliki 007 šeće kadrom, izvlači pištolj i puca u kameru, bit će Adele. Upravo ta činjenica, tvrde stručnjaci, bez obzira na dosad prikupljene nagrade i prodane CD-e, svrstava britansku pjevačicu u red velikih.

Prije no što čujemo Adeleinu pjesmu 'Let The Sky Fall', za koju bliski i pristrani izvor tvrdi da je najbolja Bond tema ikad, prisjetimo se najboljih 007 tema prije nje. Sve su one s pojavom filmova postale planetarno popularne, natječući se s njihovom slavom i počesto ih nadživjevši. Iako izbor nije bio nimalo lak, samo za vas odabrali smo naših top deset. Zavalite se u fotelje, uzmite Martini, 'shaken, not stirred' (po domaće 'prodrman, ne zmešan') i uživajte.

10. Tina Turner: 'GoldenEye'

Nema boljeg za zagrijavanje od rock bake, jedne i jedinstvene Tine Turner. Draga nam Tina dobila je čast zapjevati Jamesu Bondu 1995. godine u filmu 'Zlatno oko', u kojemu je Martini pijuckao Pierce Brosnan. Bondovski standard otvorio je film tajnovito i dramatično, da bi prema velikom finalu Tina i prateća violina (u niski drugih instrumenata) otpustile kočnice i na dojmljiv način otvorile vrata filmu.


9. Nancy Sinatra: 'You Only Live Twice'

Znatno melodičniju i pjevniju, pomalo sjetnu pjesmu otpjevala je Nancy Sinatra 1967. godine za film 'Samo dvaput se živi'. U njoj je Nancy izuzetno precizno i uhu milo podcrtala emociju i ljudske osjećaje savršenog stroja za ubijanje i šarmiranje Seana Conneryja, pardon, Jamesa Bonda.


8. Shirley Bassey: 'Goldfinger'

Legenda JB-ovskih glazbenih tema Shirley Bassey jedina je imala čast čak triput zapjevati za Jamesa Bonda. Prvi put je to napravila 1964. godine za 'Goldfinger', isti tren se žestokom i moćnom, pravom bondovskom pjesmom upisavši u anale filmskih songova. Uslijedili su još jedan standard 'Diamands are Forever' i nešto 'tanji' 'Moonraker', osiguravši joj krunu sa 007 dragulja.


7. Sheryl Crow: 'Tomorrow Never Dies'

Po naputku – red dramatike, red romantike - nakon moćne Shirley, stigli smo do Sheryl koja je 1997. godine otpjevala jednu od nama najljepših bondovskih balada za film 'Sutra nikad ne umire'. Sigurni smo da je Pierce Brosnan uživao šetati špicom filma uz Sherylin glas. Mi bismo.


6. Garbage: 'The World Is Not Enough'

Još jedan moćni i u potpunosti neodoljiv bondovski standard otpjevao je Garbage 1999. godine kao podršku Pierceu Brosnanu u filmu 'Svijet nije dovoljan'. Riječ je o prepoznatljivoj bondovskoj pjesmi s temom koja se na prvo slušanje zalijepi za uho ne napuštajući ga nikad više. Čisti glazbeni gušt.


5. a-ha: 'The Living Daylights'

Beskrajno nam dragi Norvežani zapjevali su u jednom od najozbiljnijih Bondova 'Dah smrti', u kojemu je Martini u ruke preuzeo Timothy Dalton. Morten Harket i prijatelji nisu pali na ozbiljnost, već su složili tipičnu a-ha-ovsku pjesmu, melodioznu, ali uz dozu dramatike i nezaobilazni poziv na ples ili barem cupkanje na mjestu.


4. Louis Armstrong: 'We Have All the Time in the World'

Najdiskretniji James Bond, George Lazenby zadržao je dozvolu za ubijanje u tek jednom filmu 'U službi njenog veličanstva', dobivši nezahvalan posao nasljeđivanja Seana Conneryja. George se nije proslavio, a slična sudba je zadesila i pjesmu 'We Have All the Time in the World' velikog Louisa Armstronga, koja nije uspjela isplivati na bondovsku površinu. Po nama sasvim nepravedno, jer riječ je o čistom glazbenom biseru u kojemu beskrajno sugestivni i promukli Satchmov glas topi sve pred sobom.


3. Duran Duran: 'A View to a Kill'

Posljednji Bond s Rogerom Mooreom 'Pogled na ubojstvo' iznjedrio je čisti klasik 80-ih, 'A View to a Kill' velikih Duranovaca. Dramatična i napeta stvar, pojačana zvukovima pucačine, stvorila je savršen uvod u adrenalinsku bondovsku akciju koja je uslijedila.


2. Caryl Simons: 'Nobody Does it Better'

Po našem skromnom sudu, najljepšu bondovsku baladu otpjevala je Caryl Simons za zaokruženi deseti film JB serijala 'Špijun koji me volio'. Pjesmu 'Nobody Does It Better' ('Nitko to ne radi bolje') posvetila je Rogeru Mooreu, nama najdražem, najšarmantnijem i najboljem Bondu, tako da se u potpunosti slažemo s njom.


1. Paul McCartney & Wings: 'Live and Let Die'

Iako smo se dugo lomili oko toga koga okruniti našom malom krunom naj bondovskog songa, odluka je pala na 'Live and Let Die', koju su nedavno i slušatelji BBC-ja smjestili na čelnu poziciju. Čisti klasik Paula McCartneyja uveo je 1973. godine Rogera Moorea u bondovski serijal filmom 'Živi i pusti umrijeti' i to u velikom stilu. Dinamična, dramatična, moćna i neodoljiva pjesma sa stalnim izmjenama ritma i melodije, u svoje tri minute oplela je sve filmske dramatičnosti koje su uslijedile u sljedećih stotinjak minuta. Za slušati na repeatu.


Novi film o Jamesu Bondu 'Skyfall' dolazi u kina 1. studenoga. Ovo je šesti film o Jamesu Bondu u kojem je partner Heineken - prije filma 'Skfall' ova dva globalna branda surađivala su u filmovima 'Tomorrow Never Dies', 'The World is Not Enough', 'Die Another Day', 'Casino Royale' i 'Quantum of Solace'.