22. DANI HRVATSKOG FILMA

Nagrada za životno djelo Radiću, 106 naslova u konkurenciji

03.04.2013 u 15:16

Bionic
Reading

22. Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru, od 15. do 21. travnja 2013. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je gotovo 300 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi…

Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova.

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade 'Oktavijan' (HDFK), 'Jelena Rajković' (HDFR), i 'Zlatna Uljanica' (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova.

Dodijelit će se i nagrada 'Salona odbijenih' za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.
Iznimna nam je čast da od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv 'Surogat', po Oscarom nagrađenom animiranom filmu, našeg velikog autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića.
Dobitnik nagrade 'Oktavijan' (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi: radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC. U programu Skate pool kino pogledat ćemo amaterske uratke skejterske tematike, a Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma 'Planeti' .

Također, u programu 'In Memoriam' prisjetit ćemo se velikana hrvatskog filma, Krste Papića, Borisa Festinija te Đure Utješanovića. Predstavljene će biti i dvije knjige: 'Glasnogovornici apokalipse' autora Željka Kipkea te 'Eros na filmu', Irene Škorić.

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg možete uživati u pet dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu. Navečer će vas, između ostalih, zabavljati Stampedo, D Elvis,Tom & the Twisters, Concrete Worms.

Ulaz na festival besplatan je. Umjetnički je voditelj festivala Boško Picula.