TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Na kojim su to natječajima prošli Tihomir Dujmović i Renata Sopek?

23.09.2016 u 11:02

Bionic
Reading

Dosta je novosti, rošada, povrataka, skraćivanja i premijernih prikazivanja najavljenih za (već započetu) jesensku shemu na Hrvatskoj televiziji, ali najvažnija je novost to da se vraća besmrtni, neuništivi i na sve otporan - Branimir Bilić!

Naravno, šalim se. Povratak Branimira Bilića na prvi program HTV-a uopće nije najvažnija novost u prije nekoliko dana predstavljenoj jesenskoj shemi javne televizije, ali je to sad već postalo kao neka ponavljajuća šala iz humorističnih serija. Svako malo, kad već misliš da je odustao i da su svi zaboravili na njega - hopla! - eto ti njega opet. Naoružan tužnim okom i generatorom najduljih pitanja u povijesti novinarstva, pri svakom zaokretu vlasti u Hrvatskoj prema konzervativnijoj opciji iznikne u nekom udarnom terminu, jamčeći nam sate i sate mirnog drijemanja pred televizorom. Čovjeku se fakat treba priznati da je rezilijent. I HTV-u da sve više nalikuje sitcomu

No dobro. Uozbiljimo se i pogledajmo što nam je to HTV spremio u svojoj jesenskoj shemi. Stotine čudesa, moram vam reći, ali moram isto tako priznati da sam pregledavajući te najave oboljela od žestokog bipolarnog poremećaja jer sam iz retka u redak stalno doživljavala efekt: Joj, vidi, ovo je super - ŽBENG! - ajme majko, kakva je ovo svinjarija? Možda najzornije uprizorenje tog efekta jest najava povratka emisije 'Pola ure kulture'. Emisija koja je samim svojim postojanjem izazivala sentimente iz rubrike 'Kad se emitira, nerviram se, kad je ukinu, nerviram se' - vratila se u program još prekjučer u 20h, a u najavama piše da će se emisija 'i dalje izravno baviti trenutačnim problemima hrvatske kulturne politike, fenomenima u umjetnosti te rubnim temama kulturnoga života', što, čitano između redaka, znači da će nam urednica Branka Kamenski i dalje, pod izlikom da se tako komentira 'hrvatska kulturna politika', u emisije dovoditi političke komentatore po svom ćeifu. Usput, živo me zanima je li i ekipa koja radi emisiju ista kao i prije i vlada li među njima i dalje podjela na dvije grupe s međusobnim nježnim odnosima ala Izrael i Palestina.

Još jedna najava iz pregleda jesenske sheme na HTV-u koja je u mene izazvala fluktuaciju osjećaja između radosti i opetovanog lupanja daljinskim upravljačem po čelu jest najava novih epizoda serije 'Crno-bijeli svijet', nesavršene, ali superpopularne serije koja je, uz još nekoliko izoliranih slučajeva najavila pomake u domaćoj igranoj produkciji. Prvo vidim da 'Crno-bijeli svijet' ide dalje i kažem super, a onda vidim da će ga emitirati u popodnevnom terminu oko 17.30 i fakat si razbijem arkadu od hrkljuša. Izvrsno, znači, sapunjarski termin za nezaposlene i penzionere, sačuvaj bože da bi to gledao bilo tko drugi, ipak je to serija u kojoj se vidi da su ljudi u komunizmu imali život i izvan Golog otoka i sjednice CK SKJ. No, hajde, onda se ipak ispostavi da će se NOVA sezona 'Crno-bijelog svijeta' emitirati u udarnom terminu oko 20h, a da je ovaj sapuničarski termin namijenjen reprizi prve pa ipak odmaknem daljinski od čela i odahnem. No nije čudo što me tako lako hvataju šokovi jer s HTV-om nikad ne znaš. Evo, primjerice, u najavi jesenske sheme rekli su da će od sredine listopada emitirati seriju 'Novine', ali to je otprilike sva informacija. Niti u kojem terminu niti koliko često niti kojim danom. Samo - od sredine listopada pa ti, brajko, gađaj. Drugdje bi se televizije ponosile domaćim serijama koje prikazuju u svojem programu. Ovdje kao da ne znaju što bi s time. No hajde, ipak ćemo CBS gledati u normalnom terminu.

Kada već pišem o terminima prikazivanja, zanimljivo mi je i kako je promijenjen termin prikazivanja mozaične emisije 'Hrvatska uživo'. Godinama prikazivana u kasnijem poslijepodnevnom terminu i vrlo često povezana s brojnim socijalnim temama, praćenjem građanskih akcija i, uostalom, svih mogućih događaja koji su se toga dana zbili u Hrvatskoj - sada se odjedanput emitira u ranom popodnevnom terminu, točnije u 13.15, dakle, i ona je pomaknuta u termin u kojem će je moći gledati što manje ljudi. Koji su razlozi takvom klizanju prema terminu Dr. Oza, ne znam, ali da se moram kladiti, stavila bih žetone na to da dosta istaknutih novinara i urednika te emisije nije u odnosima međusobne naklonosti s trenutačnim vodstvom javne televizije. No možda umišljam gluposti, tko bi znao. Štogod bilo, potez je blesav.

Dobra je vijest da se u program HTV-a vratio školski program, i to u prijepodnevne termine drugog programa s reprizom u popodnevnim satima, što je dobra, stara javnotelevizijska praksa iz najboljih dana takvoga programa, a najavljene su i brojne emisije iz programa za djecu i mlade, što je također super, samo mi nije jasno zašto je 'Briljanteen', dugogodišnja legendarna i omiljena emisija na kojoj su mnogi odrasli, izgleda, trajno šutirana iz sheme. Šteta.

Sviđa mi se i uvođenje novoga kviza, ovaj put domaćeg, a ne nekog napravljenog po licencnoj špranci. Kviz se zove 'Šifra', vodit će ga Joško Lokas, prema najavama bi se trebao emitirati četvrtkom od kraja rujna, ali ja ga na HTV-ovim stranicama zasad ne vidim u rasporedu ni za ovaj ni za sljedeći četvrtak pa ne znam jesam li ćorava ili oni opet nešto petljaju. Inače, ako vam fali Tarik Filipović u kvizovima, nastavlja se i 'Potjera', što je super vijest, jednako kao i to što u najavama nigdje ne vidim onaj blesavi 'Satirikon'.

Što se zabavnog i humorističnog programa tiče, prilično sam skeptična. HTV-ovci prije svega subotom navečer najavljuju zasad bezimenu domaću zabavnoglazbenu, natjecateljsku emisiju u kojoj će se, kažu, promicati hrvatska glazba i autori te mlade nade domaće scene. Mogu si mislit, sigurno će sve biti puno indie glazbenika, rappera i punkera. Inače, u najavama se niti napominje kako će se emisija zvati niti kada počinje emitiranje, ali je zato naglašeno da će je voditi Renata Sopek i Maja Ciglenečki. Ovo s Renatom Sopek mi je posebno interesantno. Valjda na HTV-u ne postoji dovoljno kvalitetnih voditeljica i voditelja zabavnog programa koje već nemaju neke projekte pa su morali dovesti talent izvana. Ne znam, pretpostavljam da je bio neki natječaj ili audicija na kojima je Sopek premoćno pobijedila. Sigurna sam da će nas HTV o tome obavijestiti, ipak je to javna televizija pa imam pravo znati (nemojte se ugušiti od smijeha).


O nekim novostima na HTV-u, kao o novom talk-showu Željke Ogreste i humorističnoj emisiji njezina imenjaka Pervana već smo pisali, u tom zabavnom điru opet će se emitirati emisija 'Volim Hrvatsku', na trećem programu navodno sve ostaje isto, osim što se u najavama, naravno, nigdje ne spominje 'Treća povijest', nego samo da će 'nedjelja i dalje ostati rezervirana za ljubitelje povijesti, čiji će gosti i voditelji braniti povijesne teorije i činjenice gledajući ih iz različitih kutova'. I opet, nit imena, nit termina, a ovaj put bogami ni imena voditelja.

Sadržaje od javnog interesa su, naravno, kao i uvijek utrpali u rane popodnevne sate subotom, kada je većina gledatelja na izletu, u krevetu, kod roditelja na ručku ili u depresiji jer emisije o nacionalnim manjinama, obrazovanju, geopolitici, potrošačima, pa čak i braniteljima (!) odavno već odrađuju samo zato što moraju (iako te emisije znaju biti skroz dobre), emisiju na prvom programu HTV-a nedjeljom ujutro dobio je i Tihomir Dujmović, koji će 'Iza zavjese' govoriti o 'pozadini pojedinih političkih poteza' te davati 'sažetke svih bitnih događaja u proteklom tjednu'. Vjerojatno je isto pobijedio na onom natječaju kao i Renata Sopek.

No, kao što rekoh na početku, glavno da se nama vratio Branimir Bilić. Petkom navečer od listopada vodit će emisiju 'Hrvatska za pet', u kojoj će biti, kako kažu najave: 'uživo predstavljeni najbolji pojedinci, skupine, tvrtke i kreativne ideje iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, industrije znanja, kreativnoga poduzetništva, humanitarnoga i volonterskoga rada,ekologije i duhovnosti.' Jedva čekam. Štopericu za mjerenje rekordno najduljeg pitanja već sam pripremila. Drugih prevelikih nada u jesenski program javne televizije nemam.