Malehookers

'Muški svijet'

28.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Rijetko dobro prezentiran muški svijet, bez uljepšavanja, sirov, surov i beskompromisan, u kojem su droga, alkohol, prostitucija, ulica i kriminal uobičajena stvar, no važnije od svega je da Malehookersi zvuče kao odličan čistokrvni rock bend koji je stvorio album po svom ukusu

'Muški svijet' stvarno zvuči iskreno kao malo koji album domaće produkcije. Pritom njihove gitare i cjelokupan zvuk zvuči iznenađujuće zrelo i moćno. Dijelom je tome razlog i sam način snimanja albuma. On je, naime, sniman u studiju legendarnog Janka Mlinarića Trulog, no važan je podatak da je kompletan materijal sniman na analognoj opremi, dok su svi instrumenti na kojima su dečki iz Malehookersa svirali bili stariji od 35 godina. Takav pristup snimanju pjesama, sudeći po onome što nudi ovaj album, pokazao se kao pun pogodak.

Rifovi su sjajni, ritam sekcija uigrana, rock groove izuzetan, dok prljavština rock'n'rolla izvire iz svake note i svakog stiha. Baš onako beskompromisno kako to i treba biti kada netko voli, poštuje i živi rock poput zagrebačkih 'muških kurvi'. Ali, uvijek ima neki 'ali' jer bi u protivnom odmah bilo jasno da je u pitanju vrhunsko djelo, no ovaj album ipak to nije.

Dok je sve ostalo na svom mjestu, Jerry, frontmen grupe, najslabija je karika Malehookersa. Unatoč momentima gdje se sjajno stopio s pjesmama i bendom i gdje njegov specifičan rock glas sjajno leži uz tekstove njihovih pjesama, neka mala škola pjevanja stvarno bi mu dobro došla. Nema sumnje da on ima volju, energiju i snagu ali za vrhunsku izvedbu treba znati i pjevati. Uz prikladnu dozu glasovnog treninga, Jerry bi se komotno brzo mogao naći na samom vrhu domaćih rock pjevača.

Malehookersi su i svojim prvim albumom, objavljenim još negdje 90-ih, pokazali kako dobro može zvučati domaći rock bend dokazujući istovremeno svoje skladateljsko umijeće, a valja napomenuti da su oni autori sjajne nabrijane verzije 'Čudne šume' koja je sredinom 90-ih bila svojevrsna himna zagrebačkog rock'n'rolla i fiju briju ekipe s Jabukovca.

Malehookersi su 'Muškim svijetom' dokazali da su opet među živima, spremniji nego ikada da pokažu što je rock s mudima u kojem nema kompromisa, već samo znoja, alkohola i muzike (i svega onog što ide uz to). Sva suvišna peglanja prisutna kod većine domaćih rock bendova, kod Malehookersa je potpuno izostala, što je i najveća vrlina ovog albuma. Sad samo trebaju što više nastupati pred što više publike, snimati dobre spotove i pojavljivati se što češće u medijima, a sve ostalo će publika sama prepoznati.

Ocjena: 8/10
Izdavač: S.P.O.R./Menart