NAGRAĐIVANJE NA HOLIVUDSKI NAČIN

Može li golema zarada 'Avataru' kupiti i Oscara?

  • Autor: Igor Saračević
  • Zadnja izmjena 21.01.2010 09:58
  • Objavljeno 21.01.2010 u 09:58
Avatar

Avatar

Izvor: Reuters / Autor: -

Nakon što je superspektakl Jamesa Camerona osvojio Zlatni globus, može li se, na temelju senzacionalnog uspjeha u kinima, domoći i najprestižnije filmske nagrade, iako se u filmskoj javnosti smatra da ima filmova koji više zaslužuju to priznanje?

U pravednom svijetu, ne bi li 'Avatar' morao biti nominiran za Oscara za najbolji film već zbog same činjenice da je riječ o vrlo riskantnom projektu koji je stajao 300 milijuna dolara? Da ste vi odobrili snimanje 'Avatara', ne biste li se osjećali zahvalnim i našli utjehu u činjenici da je tom nominacijom grad (misli se na Hollywood, op. p.) dao glas podrške vama i vašim suradnicima? Ne bi li se zajednica trebala brinuti za svoje pripadnike?

Tako je početkom prosinca prošle godine pisao jedan od utjecajnijih holivudskih promatrača oskarovske scene Jeffrey Wells na svome blogu Hollywood Elsewhere. U tom trenutku, prije nego što se 'Avatar' počeo prikazivati, velik dio filmske javnosti još uvijek je bio skeptičan prema tržišnom potencijalu iznimno skupog projekta Jamesa Camerona, budući da se općenito procjenjivalo da, s obzirom na uloženi novac, film u kino distribuciji mora zaraditi najmanje 500 milijuna dolara kako bi kroz kasnije distribucijske kanale (DVD, razna televizijska prava itd.) dostigao profit.

Danas, malo više od mjesec dana nakon početka prikazivanja 'Avatara', dobro je poznato da je Cameron nadmašio i najoptimističnija očekivanja te da će vrlo brzo zasjesti na prvo mjesto liste filmova s najvećom zaradom u povijesti i pritom skinuti s trona dosadašnjeg rekordera 'Titanic', također Cameronovo djelo.

Foršpan 'Narednik James'


Fantastičan uspjeh 'Avatara' nema samo komercijalnu težinu, nego je počeo imati i presudnu ulogu u utrci za najatraktivnije nagrade u svijetu filma, Zlatni globus i Oscar.

Još prije petnaestak dana smatralo se da su se kao izraziti favoriti za najbolji film izdvojili ratna akcijska drama Kathryn Bigelow 'Narednik James' i drama 'Ni na nebu, ni na zemlji' Jasona Reitmana s Georgeom Clooneyjem u glavnoj ulozi, dok se mjesto 'Avatara' u utrkama za nagrade doista smatralo nekom vrstom utješne nagrade, kako ju je prizivao Wells u odlomku s početka ovog teksta. No, kao što je poznato, na Zlatnim globusima u kategoriji najbolje drame trijumfirao je 'Avatar', što je u holivudskim krugovima dočekano s nemalim iznenađenjem.

U prvom valu reakcija mnogi su komentatori pobjedu 'Avatara' bili skloni pripisati lakoj impresioniranosti malog glasačkog tijela Udruženja stranih dopisnika Hollywooda komercijalnim uspjehom Cameronova djela, jer se Zlatni globusi ionako često otpisuju kao nagrada koja se dodvorava najutjecajnijim holivudskim imenima, a ne vodi pretjerano računa o kvaliteti filmova. Postoji, naravno, dosta razloga za takav pogled na stvari, no treba podsjetiti da su Globusi u novije vrijeme znali imati bolje izbore od Oscara – recimo, za 1998. godinu Globus je dodijeljen 'Spašavanju vojnika Ryana', dok je Akademija nagradila 'Zaljubljenog Shakespearea', a prije četiri godine Globus je dobio 'Planinu Brokeback', dok se Akademija iz pomalo opskurnih razloga odlučila za 'Fatalnu nesreću'.

Holivudski promatrači se međutim slažu da ovogodišnji izbor 'Avatara' za Zlatni globus ipak nije snishodljivi ispad Udruženja stranih dopisnika, nego jasan pokazatelj da je senzacionalna zarada Cameronova 3-D spektakla izazvala velik respekt u filmskoj zajednici i potaknula kritičnu masu podrške koja 'Avatar' čini uvjerljivim favoritom za dobivanje pozlaćenog kipića Akademije filmske umjetnosti i znanosti. Prema većini procjena, Cameron ipak ne bi trebao dobiti Oscara i za režiju, nego za to priznanje ipak još uvijek najviše šansi ima Cameronova bivša supruga Bigelow za 'Narednika Jamesa'. Skupljanje glasova za nominacije traje do nedjelje, 24. siječnja, a nominacije će biti objavljene 2. veljače. Tada ćemo već po broju nominacija moći vidjeti ima li doista novac uvijek najveću težinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!