KRV JEST VODA

Morski psi doplivali do kino dvorana, gladni mesa i zarade

13.09.2011 u 07:52

Bionic
Reading

Dugo smo se pitali što će biti sljedeće nakon zombija i vampira – vještice, vukodlaci, mumije...? No čini se da u kina dolaze novi popularni monstrumi: morski psi, spremni zariti zube u box office i sve što im se nađe na putu

Jedna zdjelica juhe od peraje morskog psa u američkim kineskim restoranima, ovisno o kvaliteti, autentičnosti i stupnju ugroženosti ulovljene vrste, zna doseći cijenu i do 300 kuna, dok u hongkonškim trgovinama namirnica jedna poveća tegla nakrcana sasušenim žutim perajama velikog bijelog predatora doseže cifre i do 1500 kuna.

Ljudska cijena na meniju morskog psa je, s druge strane, uglavnom neprocjenjiva, no cijena filma koji eksploatira sastojke obroka morske psine 'zalutale' u obitavalište homo sapiensa na ljetnim praznicima vrti se oko 28 milijuna dolara, iako ćemo na njegovu ukupnu zaradu (uključujući i kune koje planira pokupiti u Hrvatskoj) morati pričekati – 'Shark Night 3D' u globalnu distribuciju kreće početkom rujna (kod nas od 8. rujna), kao svojevrsni surfer na nedavnom uspjehu remakea 'Pirane', ali i potencijalni blockbuster žanra koji je, čini se, na putu velikog povratka u mainstream.

SyFy Channel i slični majstori suvremene eksploatacije nisu nikada napustili recept koji je svetom formulom uspjeha učinio Spielberg 1975. godine s 'Raljama' zauvijek promijenivši filmsku povijest. Štoviše, u zadnje su ga vrijeme različiti 'genijalci' kombinirali sa svime, od dinosaura do mutantoidnih hobotnica i inih primjeraka potencijalno smrtonosne morske flore i faune ('Dinoshark', 'Sand Sharks', 'Swamp Shark', 'Supershark'...), ali čini se da je 'Shark Night 3D', novi film Davida R. Ellisa ('Snakes On A Plane', 'Final Destination 4'), prvi 'ozbiljniji' pristup receptu 'mladi vs ajkule' nakon dugo vremena. Priča je upravo onakva kakvu očekujete: studenti odlaze na ljetovanje, ali ovoga puta na jezero, gdje vrlo brzo bezbrižno kupanje, seks i opijanje zamijeni surova borba za preživljavanje. Sudeći prema foršpanu, ta bi borba ovog puta mogla biti poprilično zabavna. Unatoč CGI beštijama.

'Shark Night 3D'

Barem dovoljno zabavna da morski psi čak i nakon ljeta (i nekoliko godina nakon 'krokodilske manije') postanu potencijalni nastavljači dominacije horora na filmskom box officeu, a koji uskoro sa sličnim vodenim premisama planiraju napasti i mnogi drugi jurišnici na formulu.

Među njima je i Halle Berry, koja u 'Dark Tideu', novom uratku Johna Stockwella ('Blue Crush', 'Into The Blue', 'Turistas'), glumi Kate, ženu fasciniranu morskim psima i redateljicu dokumentaraca o istima, a kojoj vrag ne da mira pa se nakon što preživi napad velike bijele psine vraća na mjesto okršaja, po repete. Pravi morski psi (barem u foršpanu) i Halle Berry u badiću glavni su adut ovog filma, koji ima daleko manji hype od 'Shark Night 3D', ali sličan budžet, iako možda nešto slabije A-ambicije. Drugim riječima, ne treba se čuditi ako glavninu svoje zarade pokupi na DVD-u i Blu-rayju, a ne u kinima.

Čak će i Robert Downey Jr. zaratiti u vodi, protiv nacista i morskih pasa u isto vrijeme. Njegova je kompanija Team Downey, zajedno s Warner Brosom, kupila prava na ekranizaciju priče zasnovane na istinitom, povijesnom potapanju američkog ratnog broda USS Indianapolis, čija se posada našla na pučini okružena surovim klimatskim uvjetima i još surovijim, nabrušenim zubima njezinih stanara. Sve to po scenariju Roberta Schenkkena, proslavljenog po pisanju scenarija epske HBO-ove ratne serije 'Pacifik'.

'Dark Tide'

No ipak možda najveća i svakako najzanimljivija vijest vezana je uz legendarne ikone pisane riječi, dvojac scenarista i književnika Breta Eastona Ellisa ('Američki psiho') i Paula Schradera ('Taksist'), koji svoje statuse ikona udružuju upravo da bi zajedno potpisali novi film o napadima morskih pasa!

'Bait' je priča o mladiću koji se osvećuje svojim nepodnošljivim klijentima, razmaženim studentima i sinovima bogataša, vodeći ih jahtom do svojih 'suradnika' iz dubina – Ellis je napisao izvorni scenarij, a Schrader će film režirati. Snimanje počinje u studenom ove godine, na obalama Puerto Rica. Usto, ovaj 'Bait' ne treba miješati s 'Bait 3D' koji je snimljen ove godine, s pričom o tsunamiju i morskim psima! Oni su s velikim valom stigli ravno do australskog supermarketa smještenog u zgradi urbane sredine, a sve to u režiji Kimblea Rendalla i po scenariju proslavljenog redatelja Russella Mulcahyja ('Razorback', 'Highlander').

Stoga, prestanite se bojati pasa koji laju, a ne grizu – u dubini mora, ispod vaših nogu, baš kao i u dubini mraka kino dvorane, prijete psi koji ne laju, ali grizu. Pitanje je samo hoće li publika jednako dobro zagristi u ovaj novi trend.